Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για προχειρότητα στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση

Για προχειρότητα στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση

Ανεπίτρεπτη προχειρότητα και εμπαιγμό των φορολογούμενων και της κοινής γνώμης καταλογίζει στο υπουργείο Οικονομίας το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών με κεφάλαια ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

51

Ανεπίτρεπτη προχειρότητα και εμπαιγμό των φορολογούμενων καταλογίζει στο υπουργείο Οικονομίας το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με διευκρινιστική ανακοίνωση για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών με κεφάλαια ύψους 28 δισ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι το ν/σ εξυπηρετεί τις τράπεζες και δεν παρέχει εγγυήσεις για την πραγματική οικονομία.

Η πολιτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη αναφέρει ότι υπαναχωρώντας από την αρχική του θέση, το υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται τώρα να θέτει ως προϋπόθεση για τη παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας σε μια τράπεζα την υποχρεωτική έκδοση προνομιούχων μετοχών, τις οποίες αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο.

«Αυτό που θα έπρεπε να είχε πράξει ο υπουργός αλλά και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ευθύς εξ αρχής, είναι να θέσουν δύο προϋποθέσεις για την παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας προς τις Τράπεζες, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες: α) την υποχρεωτική αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου προς το επενδυτικό κοινό, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει με αγορά προνομιούχων μετοχών και αποφασιστικές αρμοδιότητες του εκπροσώπου του στο ΔΣ.

»Και β) την διασύνδεση της παροχής ρευστότητας με τον διακανονισμό και την αναχρηματοδότηση δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά με χαμηλό κόστος. Μόνο τότε, οι πόροι που διαθέτει το Δημόσιο θα στήριζαν όχι τις τράπεζες αλλά τον φορολογούμενο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον δανειολήπτη».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας καταλήγει τονίζοντας ότι «με τη σημερινή του μορφή, το νομοσχέδιο είναι προϊόν συμβιβασμών και εξυπηρετήσεων προς όφελος των τραπεζών, και δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι θα ωφεληθεί η πραγματική οικονομία».

*Από το υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζεται ότι το Δημόσιο έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στις διατάξεις του σχεδίου αποτελεί η ενεργοποίηση του άρθρου 1 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους.

Το άρθρο αυτό προβλέπει ρητά τη συμμετοχή εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των ιδρυμάτων με δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα διανομής κερδών και παροχών προς στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να μην θίγονται τα συμφέροντα των καταθετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024