Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνδεση των μέτρων στήριξης των τραπεζών με την πραγματική οικονομία ζητεί ο ΣΕΒ

Σύνδεση των μέτρων στήριξης των τραπεζών με την πραγματική οικονομία ζητεί ο ΣΕΒ

Tα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συνδεθούν με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

27

Tα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συνδεθούν με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

Αφού σημειώνει ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι βαθιά και προμηνύεται μακρά, ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι ορθά η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος από τους συστημικούς κινδύνους και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των καταθετών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αποκατάσταση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η επαναλειτουργία της διατραπεζικής αγοράς δεν είναι αυτοσκοπός, υπογραμμίζει. Είναι ένα απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για να ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων, κυρίως προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση της δράσης τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, «είναι αναγκαίο να κινηθούμε συντεταγμένα ως κράτος και ως κοινωνία με αναφορά σε τέσσερις βασικούς άξονες» αναφέρει.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι:

– Η υλοποίηση των μέτρων δεν πρέπει να καθυστερήσει, καθώς η αγορά ήδη παρουσιάζει σημαντικές ενδείξεις κόπωσης. «Θεωρούμε πως το μέγιστο χρονικό διάστημα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, να ψηφιστούν από τη Βουλή και να τεθούν σε εφαρμογή, δεν θα πρέπει να υπερβεί τις 10-12 ημέρες» υποστηρίζει.

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών -«πιθανολογούμε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών»- που θα επιβλέψουν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα την υλοποίηση των μέτρων.

– Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, είναι απαραίτητο να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις όπου το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να παρακρατήσει τα κεφάλαια αυτά για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους. Αντίθετα, πρέπει να συνδεθεί η παροχή των διευκολύνσεων με τα επίπεδα χρηματοδότησης της παραγωγικής οικονομίας.

– Το κόστος που χρεώνει το Δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα οφείλει να είναι λογικό και μία ένδειξη είναι η διεθνής πρακτική που ακολουθείται σήμερα.

Το τραπεζικό σύστημα θα περάσει το κόστος αυτό αυτούσιο στην επιχείρηση μαζί με το δικό του περιθώριο κέρδους (spread) και η επιχείρηση είτε θα επιβαρύνει το κόστος της είτε θα υποχρεωθεί να το περάσει στην κατανάλωση, οπότε δημιουργείται ο κίνδυνος να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστεί η ζήτηση, σε μία εποχή όπου το φάσμα της ύφεσης εμφανίζεται απειλητικό, καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024