Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απαξίωση της ΔΕΗ «βλέπει» ο Τ.Αθανασόπουλος αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο

Απαξίωση της ΔΕΗ «βλέπει» ο Τ.Αθανασόπουλος αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρισμού και εξορθολογισμό τιμολογίων, ζήτησε ο Τ.Αθανασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά η ΔΕΗ θα απαξιωθεί και θα καταστεί προβληματική. Το μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε απ την Βουλή, όπου μίλησε για τα αίτια της κακής πορείας της ΔΕΗ. Αιχμές άφησε εναντίον και της ΓΕΝΟΠ. Οργή από Αντιπολίτευση.

93

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου λειτουργίας για την αγορά ηλεκτρισμού και εξορθολογισμό τιμολογίων ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά η Επιχείρηση θα απαξιωθεί και θα καταστεί προβληματική.

Το μήνυμα στην κυβέρνηση ο Τ.Αθανασόπουλος έστειλε από την Βουλή, όπου παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τα αίτια της πτωτικής πορείας της ΔΕΗ, η οποία εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί και το 2008.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν έκρυψε και την έντονη κόντρα που υπάρχει με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που του έχουν προσάψει και τους κατηγόρησε ότι θέλουν να παίζουν ρόλο στη διοίκηση της ΔΕΗ. Επίσης στις σημαντικές αιτίες για τις ζημίες της Επιχείρησης ανέφερε τους μισθούς και τις απεργίες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να αντανακλούν, όπως είπε, το πλήρες κόστος, συν ένα εύλογο κέρδος για επενδύσεις και απόδοση μετοχικού κεφαλαίου.

«Το μέσο έσοδο της ΔΕΗ απ τα τιμολόγια πώλησης ενέργειας, υπολείπεται του μέσου κόστους της για το εξάμηνο του 2008 παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια», πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου.

«Η Επιχείρηση επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ανεξέλεγκτες μεταβολές στις τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, που αποτελούν μαζί με την μισθοδοσία την σημαντικότερη παράμετρο καθορισμού του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ», τόνισε.

Απαντώντας σε αναφορές ότι η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά το ρεύμα από όσους παράγουν και το πουλά φθηνότερα, είπε: «η ΔΕΗ αγοράζει πολύ ακριβά από τους παραγωγούς της και πουλάει φθηνά για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Επιτρέπουν σε τρίτους παραγωγούς να πωλούν πολύ ακριβά αφού η ρήτρα του τελευταίου καταφυγίου υποχρεώνει τη ΔΕΗ να αγοράζει όλη την παραγωγή πιο ακριβά».

Ο κ. Αθανασόπουλος επανάφερε και το αίτημά του για κλείσιμο των μονάδων που είναι ρυπογόνες, αφού όπως είπε, λειτουργούν άνευ ανταλλάγματος και είναι ακριβές.

Ακόμη, επέρριψε ευθύνες σε όλους για τις στρεβλώσεις της αγοράς, σημειώνοντας ότι «το θεσμικό πλαίσιο υπολογίζει τα καύσιμα και τον λιγνίτη και δεν υπολογίζει την αγορά της ήδη παραχθείσας ενέργειας».

Παράλληλα έκανε λόγο για έλλειψη θεσμικού πλαισίου, γεγονός που λειτουργεί κατά της ΔΕΗ.

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο αλλιώς η επιχείρηση θα απαξιωθεί και θα γίνει προβληματική. Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν είναι σωστό, όχι μόνο τώρα, ποτέ δεν ήταν. Η χώρα χρειάζεται να έχει έναν εθνικό φορέα ενέργειας και η ΔΕΗ μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό, αν δεν απαξιωθεί», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες που έγιναν από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τόσο «περί στημένων προσλήψεων», όσο και περί «διαρροής των θεμάτων», τονίζοντας ότι «καμία απολύτως παρατυπία δεν έγινε», ενώ πρόσθεσε: «όλα έγιναν άψογα και είμαι υπερήφανος για αυτό».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημείωσε: «Οι σχέσεις μου με την ΓΕΝΟΠ σε θεσμικό επίπεδο, δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι. Οφείλεται στο γεγονός ότι αλλιώς βλέπω εγώ το ρόλο μου και αλλιώς η ΓΕΝΟΠ. Η ΔΕΗ θέλει να κάνει μια ενεργειακή συνεργασία, που δεν αφορά τα εργασιακά και η ΓΕΝΟΠ δεν πρέπει να έχει ρόλο. Η ΓΕΝΟΠ πιστεύει ότι πρέπει να έχει ρόλο στη Διοίκηση της ΔΕΗ και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν συμμετοχή στις αποφάσεις της διοίκησης».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η εταιρία μετά από πολλά χρόνια μιας υψηλής ή μέτριας κερδοφορίας, το κέρδος της μειώνεται, ενώ προέβλεψε ότι και το 2008 η εταιρία θα παρουσιάσει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα.

Ο κ. Αθανασόπουλος απέδωσε τις ζημιές στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, στις στρεβλώσεις της αγοράς καθώς και στις απεργίες αλλά και την μισθοδοσία.

Έντονες αντιδράσεις από Αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε «παρωδία» την ενημέρωση του κ. Αθανασόπουλου, ενώ έθεσε θέμα απιστίας του σε βάρος του δημοσίου, γιατί όπως υποστήριξε δεν έχει προσβάλει στα δικαστήρια την απόφαση της ΡΑΕ για την επιβολή οριακής τιμής του συστήματος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αυτές τις ζημιές η ΔΕΗ.

«Κάναμε σειρά ερωτημάτων και ο κ. Αθανασόπουλος αρκέστηκε στο να κάνει μια διάλεξη ενώ άφησε αιχμές για το συνδικάτο. Είναι απαράδεκτες οι αιχμές σας, να τις πάρετε πίσω», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοίδης.

«Μιλήσατε κ. Αθανασόπουλε, σαν να είσαστε σε πόλεμο με τους εργαζόμενους. Σαν να τους θεωρείτε εχθρούς σας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.

Για επιχείρηση που βρίσκεται στα χέρια των κερδοσκόπων, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης σημείωσε ότι η ΔΕΗ έχει μείωση κερδών και αύξηση στους μισθούς των στελεχών της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024