Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kατέρρευσε η Γουόλ Στριτ μετά την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον

Kατέρρευσε η Γουόλ Στριτ μετά την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον

Την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της ιστορίας του κατέγραψε ο Dow Jones μετά την παταγώδη απόρριψη του σχεδίου Πόλσον, με τις απώλειες σε κεφαλαιοποίηση να φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων... Σε χαμηλό τρεισήμισι ετών «βούτηξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα σημάδια πληθαίνουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει διασχίσει για τα καλά τον Ατλαντικό.

28

Την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της ιστορίας του κατέγραψε ο Dow Jones μετά την παταγώδη απόρριψη του σχεδίου Πόλσον, ενώ και ο Nasdaq έχασε περισσότερo από το 9% της αξίας του και έπεσε κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Συνολικά, από τον Dow χάθηκε τη Δευτέρα κεφαλαιοποίηση 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Είναι η πρώτη φορά που οι ημερήσιες απώλειες ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.

Ο Dow Jones υποχώρησε 6,71% ή 777,68 μονάδες στις 10.365,45, ο Nasdaq 9,14% ή σχεδόν 200 μονάδες στις 1.983,73 μονάδες και ο Standard & Poors 500 σε ποσοστό 8,81% στις 1.106,42 μονάδες. hspace=10

Το αρνητικό ρεκόρ για τον Dow ήταν την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, με απώλειες 684,81 μονάδων.

Ακόμα και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό που καταγράφηκε την ίδια ημέρα (721,56 μονάδες) είναι κατά πολύ μικρότερο.

Σε όρους ποσοστών, βεβαίως, δεν φτάνει το 20% της Μαύρης Δευτέρας του Οκτωβρίου του 1987 και της Μεγάλης Ύφεσης.

Για τον Standard & Poors 500 η εικόνα της 29ης Σεπτεμβρίου είναι η χειρότερη από το 1987.

Η πτώση του σχεδίου Πόλσον

Στη διάρκεια της οποίας οι επενδυτές είχαν κυριολεκτικά στραμμένα τα μάτια τους στη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Γουόλ Στριτ δεν θεωρούσε το σχέδιο πανάκεια, όπως φάνηκε και στην πορεία της συνεδρίασης πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.hspace=10

Παρ όλα αυτά, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το σχέδιο Πόλσον είναι μία αρχή, η οποία θα είχε κάποια αποτελέσματα στο πέρασμα του χρόνου.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η αρχική καταμέτρηση έδειξε ότι η πλειοψηφία ήταν κατά του νομοσχεδίου, αλλά η πρόεδρος της Βουλής κράτησε ανοιχτή επί ώρα την πλειοψηφία, προκειμένου να μαζευτούν ενδεχομένως περισσότερες θετικές ψήφοι.

Ακόμα και έτσι, το σχέδιο απορρίφθηκε με ψήφους 228 κατά έναντι 205 υπέρ. Έντονες ήταν οι αντιρρήσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Το πολυδάπανο πακέτο παρέμβασης στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να επανέλθει προς ψήφιση, εάν κριθεί ότι έχει αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων.

Βουτιά και στην Ευρώπη 

Νωρίτερα, σε χαμηλό τρεισήμισι ετών «βούτηξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα σημάδια πληθαίνουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει περάσει για τα καλά τον Ατλαντικό.hspace=10

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 4,95% στις 1.50,12 μονάδες. Είναι το χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί ο δείκτης από τις 24 Ιανουαρίου 2005, ενώ και η ημερήσια πτώση αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από 21 Ιανουαρίου φέτος.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -5,30% και τις 4.818,77 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 5,04% στις 3.953,48 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -4,23% στις 5.807,08 μονάδες.

Με απώλειες 5,87% έκλεισε νωρίτερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο γενικός δείκτης τιμών έπσε κάτω και από τις 2.850 μονάδες.

Στην αποθαρρυντική εικόνα ξεχωρίζει ο τραπεζικός κλάδος με τράπεζες όπως Royal Bank of Scotland να χάνει 16,8%, η UBS 13,6% και η UniCredit 10,2%.

Ενδεικτική της Μαύρης Δευτέρας στις αγορές είναι και η επίδοση του MSCI World Index που «μετρά» 23 αναπτυγμένες αγορές. Ο δείκτης υποχώρησε 6,9%, καταγράφοντας έτσι τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 21 έτων.

Καταιγισμός άσχημων νέων 

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα Citigroup ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει τις τραπεζικές δραστηριότητες της έκτης μεγαλύτερης επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ Wachovia, η οποία έφθασε στο χείλος της καταστροφής από την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων.hspace=10

Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε θα εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, μερίδιο της εθνικοποιημένης βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley, η οποία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου προχώρησαν σε «ένεση» ρευστότητας ύψους 11,2 δισ. ευρώ στον βελγο-ολλανδικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis. Η Fortis αποτελεί έτσι την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ράπεζα που διασώζεται με ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Επίσης, εγγύηση ύψους 35 δισ. ευρώ παρέχουν η γερμανική κυβέρνηση και ομάδα ιδιωτικών τραπεζών για να σωθεί από την χρεοκοπία η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα στον τομέα χορήγησης στεγαστικών δανείων Hypo Real Estate Holding.

Εν τω μεταξύ, το έντονο κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές εκτίναξε το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor σε νέα ιστορικά υψηλά.

Παράλληλα, σε συντονισμένη δράση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας του δολαρίου στην αγορά προχώρησαν δέκα κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο.

Η ενίσχυση του δολαρίου συνέβαλε σε βουτιά δέκα δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έπεσε πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων του βαρέλι, στα 96.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024