Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίνεται το σχέδιο Πόλσον ύψους 700 δισ. δολαρίων, φόβοι για νέες ζημίες στις τράπεζες

Εγκρίνεται το σχέδιο Πόλσον ύψους 700 δισ. δολαρίων, φόβοι για νέες ζημίες στις τράπεζες

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Γουόλ Στριτ, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συμφωνούν στην έγκριση του σχεδίου κατά της πιστωτικής κρίσης, ύψους 700 δισ. δολαρίων, ωστόσο στις αγορές εκτιμούν ότι πρέπει να περιμένουμε νέες, μεγαλύτερες ζημίες στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο.

27

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Γουόλ Στριτ, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συμφωνούν στην έγκριση του σχεδίου κατά της πιστωτικής κρίσης, ύψους 700 δισ. δολαρίων, ωστόσο στις αγορές εκτιμούν ότι πρέπει να περιμένουμε νέες, μεγαλύτερες ζημίες στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Σε σύντομη δήλωση του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Μπους δήλωσε πως το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει την κρίση «στη ρίζα της» και θα βοηθήσει ώστε αυτή να μην επεκταθεί περαιτέρω στην οικονομία.

Παρά τις έντονες επικρίσεις και τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, ο Τζ.Μπους έκανε λόγο για ένα «τολμηρό νομοσχέδιο που θα βοηθήσει ώστε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία μας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης, μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών και την Fed, θα αρχίσουν να αποκαθιστούν την ισχύ και τη σταθερότητα στο πιστωτικό σύστημα της Αμερικής και συνολικά στην οικονομία μας» είπε και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα το νομοσχέδιο.

«Παρά τα σημαντικά μέτρα που λαμβάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις» παραδέχθηκε και, όπως είπε, η κρίση στις πιστώσεις και στην αγορά ακινήτων θα συνεχίσει «να ασκεί πίεση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και να επιδρά στην οικονομία μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».

Το σχέδιο που εξετάστηκε και πήρε την έγκριση του Κογκρέσου το απόγευμα της Κυριακής πρόκειται να υιοθετηθεί επισήμως σήμερα, Δευτέρα, από τα δύο Σώματα (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) και θα υπερψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Από τα 750 δισ. δολάρια, προβλέπεται ότι τα 250 θα διατεθούν άμεσα και τα 100 θα δοθούν μετά την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί αργότερα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, έπειτα από νέα έγκριση του Κογκρέσου.

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε πως οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για την πρώτη μορφή του νομοσχεδίου συνέβαλαν στη βελτίωσή του και κάλεσε τους συναδέλφους του να στηρίξουν το μέτρο.

«Με τη νέα μορφή του νομοσχεδίου μειώσαμε την έκταση του ρίσκου για τους φορολογουμένους» τόνισε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Τζον Μπέντε.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Επείγουσα Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας 2008», περιλαμβάνεται, πλέον, η πρόβλεψη πως οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν εξασφάλιση για τα επισφαλή διαθέσιμά τους, εκτός από τη δυνατότητα που τους προσφέρεται να εξαγορασθούν τα διαθέσιμά τους από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τμήματα από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να επιλέξουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης.

Στην ουσία, η πιθανότητα να πωλήσει επισφαλή διαθέσιμα του στο αμερικανικό υπουργείο προσφέρεται σε κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα «που έχει σημαντικό κύκλο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με εξαίρεση όλες τις λοιπές κεντρικές τράπεζες, ή κάποιο ίδρυμα που ελέγχεται από ξένη κυβέρνηση».

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει το δικαίωμα νααγοράζει, ή να υπόσχεται πως θααγοράσει» τέτοια διαθέσιμα,χωρίς να λαμβάνει εκ των προτέρων «κάποια εγγύηση, που θα του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου ή προνομιούχες», στην περίπτωση των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιρειών.

Στις περιπτώσεις μη εισηγμένων εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει «έναν τίτλο του κύριου χρέους». Οι ρήτρες αυτές απομένει ακόμη να κυρωθούν με ψηφοφορία από το Κογκρέσο.

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα δουν τις φοροαπαλλαγές τους να μειώνονται, ενώ θα μειωθούν και οι μισθοί των ανώτερων στελεχών που θεωρούνται υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για την κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024