Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντονισμένη παρέμβαση Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου για τη διάσωση της Fortis

Συντονισμένη παρέμβαση Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου για τη διάσωση της Fortis

Σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις πολιτικών και τραπεζιτών ότι η πιστωτική κρίση αφορά κατά κύριο λόγο στην αμερικανική οικονομία και τη Γουόλ Στριτ, η περίπτωση του βελγο-ολλανδικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

27

Σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις πολιτικών και τραπεζιτών ότι η πιστωτική κρίση αφορά κατά κύριο λόγο στην αμερικανική οικονομία και τη Γουόλ Στριτ, η περίπτωση του βελγο-ολλανδικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου προχώρησαν σε «ένεση» ρευστότητας ύψους 11,2 δισ. ευρώ (16,3 δισ. δολάρια), σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην εταιρεία.

ΤοΒέλγιο θα αποκτήσει το 49% της βελγικής μονάδας τραπεζικής της εταιρείας έναντι 4,7 δισ. ευρώ, η Ολλανδία θα καταβάλει 4 δισ. ευρώ για να αποκτήσει αντίστοιχο ποσοστό στις ολλανδικές δραστηριότητες της Fortis και το Λουξεμβούργο θα εξαγοράσει το 49% των μονάδων της εταιρείας που βρίσκονται εντός της επικράτειάς του, έναντι 2,5 δισ. ευρώ σε μετατρέψιμα δάνεια.

Η Fortis αποτελεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ράπεζα που διασώζεται εν μέσω των ισχυρών κλυδωνισμών από τον πιστωτικό «σεισμό» στις διεθνείς αγορές.

Οι μετοχές του βελγο-ολλανδικού ομίλου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 35%, λόγω των ανησυχιών για σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κατρακύλησαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων ετών.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος είχε πει ότι η τράπεζαδεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά εξετάζει την πώληση περισσότερων μη βασικών δραστηριοτήτων της από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Οι επιπλέον πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν συμπεριλαμβάνονται στις βασικές δραστηριότητες της τράπεζας εναρμονίζονται με τους όρους του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι,υποστήριξε,προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να πουλήσει αν χρειαστεί.

Η Fortis αναγκάστηκε να πωλήσει το μερίδιό της στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής της ABN Amro, το οποίο απέκτησε πέρυσι, στο πλαίσιο προσφοράς που είχε καταθέσει με τις Royal Bank of Scotland και Banco Santander για την εξαγορά του ολλανδικού ομίλου, ύψους 72 δισ. ευρώ.

Κομισιόν: Απαραίτητες οι κρατικές παρεμβάσεις όταν…

Οεκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είπε ότι η περίπτωσητης Fortis απέδειξε ότι «το σύστημα δουλεύει σωστά» και μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις. Παράλληλα, η μερική κρατικοποίηση της Fortis, επί της αρχής δεν αποτελεί για την Επιτροπή «κρατική ενίσχυση», τόνισε ο Τζόναθαν Τοντ, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ανταγωνισμού.

Οι κρατικές παρεμβάσεις, σε παρόμοιες περιπτώσεις, κρίνονται απαραίτητες από την Επιτροπή, εφόσον έχουν στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοοικονομικών οργανισμών και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

«Οι κανόνες ανταγωνισμού για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα αλλά και με ευελιξία», δήλωσε ο Τζ.Τοντ, τονίζοντας ότι πριν αποφασιστεί η «ένεση ρευστότητας» στην Fortis, υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες, καθ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβουργου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εκπροσώπησε η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού, Νέλι Κρους.

Τέλος, η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια, διευκρίνισε ότι, σε γενικές γραμμές, η κάλυψη των χρεών μιας ιδιωτικής τράπεζας από το Δημόσιο, εντάσσεται σε χρηματοοικομικές συναλλαγές που καταγράφονται στο δημόσιο χρέος μιας χώρας, αλλά όχι στο έλλειμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024