Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλύτερες ζημίες από τα 112 εκατ. ευρώ του α΄εξαμήνου αναμένει η ΔΕΗ στο β΄εξάμηνο

Μεγαλύτερες ζημίες από τα 112 εκατ. ευρώ του α΄εξαμήνου αναμένει η ΔΕΗ στο β΄εξάμηνο

Η ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ ότι αναμένει για το β εξάμηνο μεγαλύτερες ζημίες απ αυτές του α εξαμήνου (111,8 εκατ. ευρώ), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τους συνδικαλιστές να καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Έκτακτη συνάντηση Αλογοσκούφη-Αθανασόπουλου. Στο limit down η μετοχή. Για απαξίωση πριν την ιδιωτικοποίηση, μιλά η Αντιπολίτευση.

27

Έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστών της Επιχείρησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ ότι αναμένει για το δεύτερο εξάμηνο μεγαλύτερες ζημίες απ αυτές που σημείωσε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου (111,8 εκατ. ευρώ).

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και του πρόεδρου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου..

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε τον υπουργό για την οικονομική πορεία της επιχείρησης.

«Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα αποτελέσματα του β΄εξαμήνου του 2008 προβλέπεται ότι θα είναι χειρότερα από αυτά του α΄εξαμήνου» είπε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

«Η αύξηση των δαπανών για εισαγόμενα καύσιμα [πετρέλαιο, φυσικό αέριο], αγορές ενέργειας από τρίτους για την πλήρη κάλυψη της ζήτησης, καθώς και δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπερβαίνει σημαντικά τις αρχικές μας προβλέψεις, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τις αυξήσεις των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και τις αυξήσεις των τιμολογίων του τελευταίου 12μήνου» προσέθεσε.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με το αρνητικό διεθνές κλίμα, προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στη μετοχή τη Δευτέρα, που υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας τουλάχιστον.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τον Αύγουστο χειρότερες από τις αναμενόμενες ζημίες για το πρώτο εξάμηνο (111,8 εκατ. ευρώ), έναντι κερδών ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω των υψηλότερων δαπανών για την αγορά ενέργειας και των έκτακτων δαπανών για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Standard & Poors αναθεώρησε την αξιολόγησή της για την ΔΕΗ σε «negative» από «neutral», αντανακλώντας τα αδύναμα αποτελέσματα της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα του μη ευνοϊκού λειτουργικού περιβάλλοντος και της αβεβαιότητας για μελλοντική βελτίωση.

Η Moodys Investors Service άλλαξε την αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ σε «negative» από «stable», λόγω και των περιορισμών στην δυνατότητα αύξησης των τιμολογίων σύμφωνα με την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ανέγνωσε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν ερωτήθηκε για το λόγο που δόθηκαν «μπόνους» σε στελέχη της ΔΕΗ ενώ η Επιχείρηση είναι ζημιογόνος.

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα ότι οδηγείται σε κατάρρευση, τόνισε ότι υπάρχει ανακοίνωση της ΔΕΗ όπου σημειώνεται πως η παρουσίαση των γεγονότων είναι ελαφρώς διαστρεβλωμένη.

«Οι δεδομένες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων ήταν αναμενόμενο να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα μιας επιχείρησης που βασίζεται στη χρήση αυτών των πρώτων υλών» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως οι τιμές ενέργειας πέφτουν και η χώρα μας έχει από τα πιο φτηνά τιμολόγια στην Ευρώπη.

ΓΕΝΟΠ: «Θα κάνουν την ΔΕΗ Ολυμπιακή»

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ καταγγέλλουν στη 15σέλιδη αναφορά τη διοίκηση της εταιρείας για κακοδιαχείριση, που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ζημία την οποία υφίσταται η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια.

Την αναφορά παρέλαβε και μελετά ο κ. Σανιδάς, ο οποίος τις προσεχείς ημέρες θα τη διαβιβάσει για έρευνα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλος, ανέφερε: «Οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τα κέρδη όμως δεν εξαφανίστηκαν, πήγαν σε συγκεκριμένες τσέπες. Να τις βρει ο εισαγγελέας. Εμείς είμαστε εδώ για να σταματήσουμε το τρελό φαγοπότι που έχει στηθεί».

»Κάποιοι γλεντοκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού… Ελπίζουμε ότι o εισαγγελέας θα παρέμβει για να σωθεί η επιχείρηση του ελληνικού λαού».

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν τη ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ από την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ). Το μοντέλο λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού υποχρεώνει τη ΔΕΗ να αγοράζει όλη την παραγωγή των ιδιωτών ανταγωνιστών της σε χονδρικές τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που πουλάει στους πελάτες της, αφού τα τιμολόγια καταναλωτή είναι ρυθμιζόμενα.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2008 οι ζημιές της από την ΟΤΣ ήταν τουλάχιστον 47 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μόνο στο πρώτο φετινό εξάμηνο η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 128 εκατ. ευρώ από την πώληση βιομηχανικού ρεύματος υψηλής τάσης στις βιομηχανίες.

Η ΓΕΝΟΠ θα αποστείλει και εξώδικο προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της.

«Απαξίωση πριν την ιδιωτικοποίηση»

«Η σημερινή πρωτοφανής στα χρονικά χρηματιστηριακή καθίζηση της μετοχής της ΔΕΗ, αναδεικνύει το αδιέξοδο και την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, λόγω των κάκιστων κυβερνητικών επιλογών επί 4,5 χρόνια σε πολιτικές, πρόσωπα, διοικήσεις, επενδύσεις και οικονομικά αποτελέσματα», αναφέρει σε δήλωση του ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Στην αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη δε από κάθε άποψη κίνηση της Διοίκησης της ΔΕΗ να προεξοφλήσει τις ζημιές της επιχείρησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2008 -πράγμα που δεν έκανε πριν ένα μήνα ως όφειλε όταν ανακοίνωνε τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου- μόνο δύο εξηγήσεις μπορούν να δοθούν: παροιμιώδης αφέλεια ή κυνική σκοπιμότητα. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και υπόλογη διότι ως Πόντιος Πιλάτος αφήνει τη ΔΕΗ μέρα με τη μέρα να οδηγείται σε μια χωρίς επιστροφή απαξίωση», προσέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν.Λαφαζάνης δήλωσε: «Η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτήν Διοίκηση της ΔΕΗ φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη ζημιογόνα πορεία της εταιρείας, που την εξωθεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση».

«Επιβεβαιώνεται ότι η απαράδεκτη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι συγκεκριμένες, ιδιαίτερα δυσβάσταχτες για τη ΔΕΗ, επιλογές για την προώθησή αυτής της απελευθέρωσης και οι τακτικές επιδότησης των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της ΔΕΗ, όταν συνοδεύονται από έλλειψη ικανής διαχείρισης και σχεδιασμού, οδηγούν τη ΔΕΗ από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα τη νύφη να πληρώνουν οι καταναλωτές και συνολικά η οικονομία» προσέθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024