Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μερίδιο της -εθνικοποιημένης- Bradford & Bingley εξαγοράζει η ισπανική Santander

Μερίδιο της -εθνικοποιημένης- Bradford & Bingley εξαγοράζει η ισπανική Santander

Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πρόκειται να εξαγοράσει δραστηριότητες της βρετανική τράπεζα Bradford & Bingley, την οποία η κυβέρνηση Μπράουν ανακοίνωσε πως εθνικοποιοεί κατά το «παράδειγμα» της Northern Rock.

53

Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, μερίδιο της -εθνικοποιημένης- βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley, η οποία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού της πιστωτικής κρίσης.

Η ισπανική τράπεζα θα ελέγχει τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β).

«Οι λογαριασμοί και το δίκτυο των υποκαταστημάτων θα επανακτηθούν από την Abbey. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέχεια», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισπανικού κολοσσού.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δισ. λίρες (63,5 δισ. ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια.

Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δισ. λίρες. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Με τη συμφωνία για την B&Β, η Santander θα «οικειοποιηθεί» το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους.

Η Μπενελούξ θα αναλάβει την Fortis

Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μελετούν το ενδεχόμενο να αναλάβουν σημαντικά ποσοστά της βελγο-ολλανδικής τραπεζικής και ασφαλιστικής κοινοπραξίας Fortis, όπως ανακοινώθηκε μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των τριών χωρών και της διοίκησης της κλυδωνιζόμενης εταιρείας στις Βρυξέλλες.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα αναλάβει το 49% της ασφαλιστικής εταιρείας, για το οποίο θα καταβάλλει περί τα 4 δισ. ευρώ. Το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Αmro θα τεθεί προς πώλησιν.

Οι Βέλγοι θα αναλάβουν το 49% του τραπεζικού τομέα, πληρώνοντας 4,7 δισ. ευρώ. Το Λουξεμβούργο θα αναλάβει το 49% όλων των τομέων που εδρεύουν στην επικράτειά του, καταβάλλοντας 2,5 δισ. ευρώ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βόουτερ Μπος τόνισε, μετά την συνάντηση, πως η Fortis θα παραμείνει μία αξιόπιστη τράπεζα. «Νοιώθουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε λειτουργική μία τράπεζα σαν τη Fortis, η οποία βρίσκεται σε δυσκολίες σε τέτοιες συγκυρίες», τόνισε.

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Οι αμερικανικές τράπεζες Citigroup και Wells Fargo ερίζουν για την εξαγορά της τράπεζας Wachovia, που μαστίζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης.

Οι δύο όμιλοι έχουν επιδοθεί σε μία «μάχη προσφορών» και «προς ώρας, η κυβέρνηση ανθίσταται στις πιέσεις να βοηθήσει τους επίδοξους αγοραστές, εγγυώμενη ένα τμήμα από τα διαθέσιμα της Wachovia, κατά τον ίδιον τρόπο που το έπραξε με την Bear Stearns» και την ευνοϊκή εξαγορά της από την JP Morgan, τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

«Η κυβέρνηση, επίσης, αντιτίθεται στην ανάληψη του ελέγχου της Wachovia καθ όν τρόπο έγινε με την Washington Mutual», με το δημόσιο να εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις και την εξαγορά των τραπεζικών συναλλαγών της από την JP Morgan, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι διαπραγματεύσεις για την τύχη της Wachovia -μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στα ανατολικά των ΗΠΑ, η οποία όμως υπέστη μεγάλες απώλειες έπειτα από την κατάρρευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο- ενδέχεται να διαρκέσουν πέραν του ενός 24ώρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024