Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαρωτικό πακέτο φορολογικών μέτρων σε ΙΧ, επαγγελματίες, μετοχές

Σαρωτικό πακέτο φορολογικών μέτρων σε ΙΧ, επαγγελματίες, μετοχές

Το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων που η κυβέρνηση κρίνει αναγκαίο, παρά τις έντονες αντιδράσεις, να προωθήσει ώστε να μην καταρρεύσει ο προϋπολογισμός, ανακοίνωσε ο Γ.Αλογοσκούφης. Με 10% θα φορολογείται το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών έως 10.500 ευρώ, νέα ρύθμιση για ανέλεγκτες χρήσεις και ληξιπρόθεσμα χρέη, αύξηση 20% στα τέλη κυκλοφορίας. «Ομολογία αποτυχίας» λέει η Αντιπολίτευση.

27

Το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων που η κυβέρνηση κρίνει αναγκαίο, παρά τις έντονες αντιδράσεις, να προωθήσει προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Στην Επιτροπή, παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009, λέγοντας ότι είναι «αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Επίσης, αποφασίστηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.

Εκτός απ αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση ελπίζει στα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα ταχυδρομηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο με το νέο πακέτο μέτρων (μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων) θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη.

Ο  κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών μισθωτών και συνταξιούχων, προσθέτοντας ότι «πρέπει να φορολογηθούν καλύτερα εισοδήματα που δεν φορολογούνται καθόλου. Όχι οι μισθωτοί, αλλά εισοδήματα που είτε φοροδιαφεύγουν είτε φοροαποφεύγουν».

Τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

Θεσπίζεται συντελεστής 10% για το τμήμα του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με το μέτρο αυτό θα φορολογηθούν εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2008.

Προωθείται νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο με καταβολή τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις και προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν έως 20 Νοεμβρίου.

Θεσπίζεται νέα ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων από το 2000 έως και το 2006, ενώ η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή θα είναι έως 31/12/2008.

Αυξάνεται από 65% σε 80% η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

Τα μερίσματα από μετοχές θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% και αυτό το μέτρο θα αφορά τόσο τις ημεδαπές όσο και τις αλλοδαπές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές των εισηγμένων σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο εταιρειών, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Καταργείται ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις, που επιβάλλεται στην αξία των πωλούμενων μετοχών, εισηγμένων στο ΧΑ που προέρχονται από αγορές που πραγματοποιούνται από 1/1/2009 και μετά, λόγω της επιβολής φορολογίας με συντελεστή 10% στα κέρδη που αποκτώνται από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ. Αντίθετα, ο φόρος αυτός διατηρείται για πωλήσεις μετοχών που προέρχονται από αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι 31/12/2008 και για λόγους φορολογικής ισότητας επεκτείνεται για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και για συναλλαγές μέσω του πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων.

Για τα δικαιώματα πώλησης μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή (stock options), αποφασίστηκε η διαφορά από την τιμή άσκησης του δικαιώματος stock options και της τιμής της μετοχής στο ταμπλό την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος να θεωρείται εισόδημα και να φορολογείται με βάση την κλίμακα.

Φόρος 10% θα υπάρχει και μετά την πώληση δικαιωμάτων stock options, εφόσον υπάρχει υπεραξία, που έχουν ασκηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2008. 

Για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι θα αυξηθούν κατά 20% το 2009. Η αύξηση αφορά σε ΙΧ και ΔΧ αυτοκίνητα, ενώ διατηρείται η εξαίρεση για τα υβριδικά οχήματα.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι ειδικοί λογαριασμοί θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός από την έρευνα, το περιβάλλον και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Σε δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταργηθούν οι εντός ή εκτός προϋπολογισμού ειδικοί λογαριασμοί και τα υπόλοιπά τους θα ενταχθούν είτε στον κρατικό προϋπολογισμό ή στους προϋπολογισμούς του εκάστοτε οικείου φορέα. 

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι θα συσταθεί Διϋπουργική Επιτροπή η οποία θα έχει ως στόχο τον συνεχή, τον έγκαιρο και κατά ομοιόμορφο τρόπο έλεγχο των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος, ανακοίνωσε μειώσεις φορολογικών συντελεστών από το 2010 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς και για τις επιχειρήσεις.

Έτσι, από το 2010 μέχρι και το 2014 μειώνεται κατά 1% ετησίως  ο φορολογικός συντελεστής 25% για το τμήμα του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από 12.000 έως και 30.000 ευρώ.

Επίσης μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το ίδιο διάστημα που ισχύει για τις επιχειρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024