Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αδιάθετα σε όλη τη χώρα 190.000 νεόδμητα ακίνητα

Αδιάθετα σε όλη τη χώρα 190.000 νεόδμητα ακίνητα

Περισσότερα από 190.000 νεόδμητα ακίνητα παραμένουν αδιάθετα σε ολόκληρη την επικράτεια λόγω της κρίσης που πλήττει το τελευταίο διάστημα την κτηματαγορά λόγω μειωμένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς κατοικιών και μεζονετών.

28

Περισσότερα από 190.000 νεόδμητα ακίνητα παραμένουν αδιάθετα σε ολόκληρη την επικράτεια λόγω της κρίσης που πλήττει το τελευταίο διάστημα την κτηματαγορά λόγω μειωμένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς κατοικιών και μεζονετών.

Οι εργολάβοι κατασκευαστές, οι οργανώσεις των οποίων προχώρησαν χθες στην ίδρυση Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας η οποία αντιπροσωπεύει 14.000 επιχειρήσεις του κλάδου με πρόεδρο τον κ. Δ.Καψιμάλη, αναφέρουν ότι η κρίση είναι υπαρκτή, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες κατά 20% είναι πραγματική και δεν συνδέεται με την πρόσφατη απεργία των μηχανικών, ενώ παρατηρούν σημαντική πτώση στις πωλήσεις ακινήτων στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της παραπάνω ομοσπονδίας, και τα οποία παρουσιάζει Το Βήμα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τη διετία 2007-2008 οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν κάθετη πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πόλης του Βόλου, όπου από τα 1.000 διαμερίσματα που πωλούνταν κάθε χρόνο ο αριθμός αυτός έχει πέσει στα 400. Μάλιστα, σε πόλεις όπως η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και το Αγρίνιο η πτώση των πωλήσεων είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από 60%. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μικρή ανάκαμψη της αγοράς εξαιτίας των αγοραστών από τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία), ενώ και στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις οι προσδοκίες για μεγάλα οδικά έργα που θα φέρουν μεροκάματα οδηγούν σε μικρή ανάκαμψη των πωλήσεων ακινήτων.

Όσον αφορά την πορεία των τιμών, ο κ. Καψιμάλης ανέφερε ότι οι τιμές είναι «παγωμένες» για τουλάχιστον μία διετία, ενώ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πέσουν όσο ακριβαίνουν διαρκώς το κόστος ανέγερσης οικοδομής και η αξία των οικοπέδων. Χαρακτηριστικά είπε ότι «η έκρηξη στις τιμές των υλικών λόγω πετρελαίου οδηγεί σε ανατιμήσεις 8%-10% ετησίως του οικοδομικού κόστους.Για παράδειγμα, το σίδερο πωλούνταν το 2005 750 ευρώ το κιλό και σήμερα είναι 1.000 ευρώ. Επομένως, είναι αδύνατον να ρίξουμε τις τιμές»,.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό – Τι είπε ότι θα κάνει αν δεν πάει Final 4 το «τριφύλλι»

Ο Τούρκος προπονητής δήλωσε πως αν δεν πάει ο Παναθηναϊκός στο Φάιναλ-4 θα φύγει από την ομάδα, θέλοντας να δείξει ουσιαστικά την μεγάλη πίστη που έχει στην πρόκριση επί της Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024