Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» στο λιγνίτη, «όχι» στην πυρηνική ενέργεια έως το 2020, λέει ο Χρ.Φώλιας

«Ναι» στο λιγνίτη, «όχι» στην πυρηνική ενέργεια έως το 2020, λέει ο Χρ.Φώλιας

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αξιοποιεί το λιγνίτη, ενώ -τουλάχιστον- έως το 2020 δεν σκοπεύει να εντάξει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο Χρ.Φώλιας, μετά το άτυπο συμβουλιο υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο επίκεντρο και η δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών για την ηλεκτροπαραγωγή.

53

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αξιοποιεί το λιγνίτη, ενώ -τουλάχιστον- έως το 2020 δεν σκοπεύει να εντάξει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο Χρ.Φώλιας, μετά το -πρώτο επί γαλλικής προεδρίας της ΕΕ- άτυπο συμβουλιο υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο επίκεντρο και η δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών για την ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «η μεγάλη στρατηγική που έχουμε χαράξει και στη χώρα μας εδώ και λίγα χρόνια» είναι η προσπάθεια να «αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επίπεδο, δίνοντας κίνητρα και δίνοντας ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Σε ερώτημα για το ποιά είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια ,την οποία η Γαλλία προωθεί ιδιαίτερα, ο κ. Φώλιας απάντησε: «Η θέση της Ελλάδος είναι ξεκάθαρη. Βεβαίως, η Γαλλία έχει μία μακρά παράδοση σε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι η ίδια παραγωγός αυτών των εργοστασίων και λογικό είναι και φυσιολογικό να τα προωθεί. Από εκεί και πέρα, η δική μας στρατηγική επιλογή είναι ότι μέχρι το 2020 στη στρατηγική για την ενέργεια που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται. Και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Σε άλλο ερώτημα, για το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει την εξόρυξη λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας, ο υπουργός απάντησε: «Όσο υπάρχει λιγνίτης θα αξιοποιείται από την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ.Καλογιάννης δήλωσε ότι εξέθεσε τις απόψεις της χώρας για το θέμα της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών, κυρίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπως επίσης και για τη νέα τεχνολογία που προωθείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Πρόκειται για την τεχνολογία σύλληψης και γεωλογικής αποθήκευσης του άνθρακα, μία μέθοδος για την οποία υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις», όπως είπε.

Σε ερώτημα για τις τοποθετήσεις της Ελλάδας σχετικά με την δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών ο κ. Καλογιάννης εξήγησε ότι για την περίοδο μετά το 2012 η πρόταση της Επιτροπής είναι να δημοπρατούνται στο σύνολό τους 100%. Από περιβαλλοντικής σκοπιάς αυτό είναι θετικό, σημείωσε, ωστόσο παρατήρησε πως θα πρέπει να επισημανθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, διότι θα υπάρξουν άμεσες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι «να πάει σταδιακά αυτή η δημοπράτηση, να μη γίνει από την επομένη ημέρα στο 100%, αλλά να τεθεί ένα όριο χρονικό μέχρι να φτάσουμε στο 100%».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024