Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με «συμφωνίες κυρίων» επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στην αγορά

Με «συμφωνίες κυρίων» επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στην αγορά

Οι «συμφωνίες κυρίων» με τις πολυεθνικές βιομηχανίες και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι το τελευταίο «όπλο» της κυβέρνησης στην προσπάθεια να μπει «φρένο» στην έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

27

Οι «συμφωνίες κυρίων» με τις πολυεθνικές βιομηχανίες και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι το τελευταίο «όπλο» της κυβέρνησης στην προσπάθεια να μπει «φρένο» στην έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας και ο υφυπουργός Γ.Βλάχος συναντήθηκαν με 45 εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών.

Στην συνάντηση αυτή επιχείρησαν να πείσουν για συγκράτηση των τιμών τους επόμενους μήνες, μέσω μίας άτυπης «συμφωνίας κυρίων», πρακτική που στο παρελθόν ως αντιπολίτευση η ΝΔ είχε επικρίνει ως αναποτελεσματική.

Αντιρρήσεις και διαφωνίες για τις «συμφωνίες κυρίων» εκφράζονται ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι αντίθετοι σε ορισμένα από τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας στην αγορά.

Στη συνέντευξη Τύπου θα είναι παρόντες, επίσης, εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Φώλιας κάλεσε τις επιχειρήσεις να δείξουν το «κοινωνικό τους πρόσωπο» και είπε πως αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα τις προτάσεις τους.

Ο κ. Φώλιας είπε ακόμαότιπρος τις επιχειρήσεις έγιναν«συστάσεις» και όχι «συμφωνίες κυρίων» για συγκράτηση των τιμών.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Ο ΣΕΒ δεσμεύθηκε να καταθέσει κοινή πρόταση των μελών για τη διαδικασία εφαρμογής της αγορανομικής διάταξης για την υποχρεωτική αναγραφή επί των τιμολογίων όλων των εκπτώσεων της βιομηχανίας προς το λιανεμπόριο.

Τη Δευτέρα, η ηγεσία του υπουργείου θα συναντηθεί με τους Έλληνες βιομηχάνους και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Πάντως, αντίστοιχη πρωτοβουλία της κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2007 για «πάγωμα τιμών» είχε άδοξο τέλος, καθώς από τον Ιανουάριο εκδηλώθηκε νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο γγ της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός Μαΐου έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο της εξαετίας και εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 4,6%. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στο σύνολο της φετινής χρονιάς.

Τον Ιούνιο, τέλος, αναμένεται νέος κύκλος ανατιμήσεων έως και 18% σε περίπου 500 βασικά προϊόντα. Ήδη, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν φτάσει νέοι τιμοκατάλογοι για ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμα και το 18% σε 10 κατηγορίες βασικών προϊόντων και έπονται άλλες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

«Το ΠΑΣΟΚ, μόνο από όλα τα πολιτικά κόμματα, έχει τονίσει εδώ και μέρες ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης των τιμών στα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης» δήλωσε οπολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας το παράδειγμα εταιρείας* που ανακοίνωσε μείωση τιμών.

«Η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να αφήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του νόμου, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ανακουφιστούν τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά. Εμείς, σε αυτή την προσπάθεια, θα σταθούμε αρωγοί», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Η μάχη με την ακρίβεια είναι μία μάχη, η οποία έχει διάρκεια και που ασφαλώς δεν κερδίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί έγκαιρα και βλέπετε ότι κάθε μέρα προσπαθεί για το καλύτερο» είπε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρ.Σπηλιωτόπουλος.

«Από εκεί και έπειτα η μάχη έναντι στην ακρίβεια δεν μπορεί να κερδηθεί ούτε με ετσιθελικές διατάξεις, ούτε με φετφάδες, ούτε με αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζεται συνέπεια, υπευθυνότητα, ρεαλισμός, ψυχραιμία, αλλά, πάνω από όλα, χρειάζεται γνώση των υφιστάμενων διατάξεων και κανόνων που ισχύουν και στην ευρωπαϊκή και στην ελλαδική αγορά. Κατά αυτόν τον τρόπο, κάθε μέτρο που ανακοινώνεται συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε.

* Μείωση 3% στην τιμή του γάλακτος ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε η Vivartia του ομίλου MIG. Στο χώρο της ακτοπλοΐας, μία άλλη εταιρεία του ίδιου ομίλου (Blue Star) ανακοίνωσε «πάγωμα» τιμολογίων, με αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος τς εταιρείας να παραιτηθείαπό την προεδρία της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας έπειτα από τις αντιδράσεις των άλλων εταιρειών του κλάδου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για τις μειώσεις τιμών σε επιχειρήσεις του κ. Βγενόπουλου, είπε πως κάθε μείωση τιμών είναι καλοδεχούμενη για τους Έλληνες καταναλωτές. Σε ερώτηση αν ο κ. Βγενόπουλος άκουσε την κυβέρνηση για να προχωρήσει στις μειώσεις, είπε ότι 40 εταιρείες κλήθηκαν από τον κ. Φώλια και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει άοκνα τις προσπάθειες ώστε η επιβάρυνση στον καταναλωτή να είναι η μικρότερη εξαιτίας αυτού του φαινομένου που έχει διεθνείς ρίζες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024