Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το 13% των Ελλήνων εργαζομένων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

Το 13% των Ελλήνων εργαζομένων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

Η εξασφάλιση δουλειάς δεν «εγγυάται» στο 13% των Ελλήνων εργαζομένων απόσταση ασφαλείας από τα όρια της φτώχειας. Η Ελλάδα διατηρεί μία από τις πρωτιές (της ντροπής) στα ποσοστά των εργαζομένων φτωχών, απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος σε ερώτηση του Στ.Αρναουτάκη. Σε επίπεδο ΕΕ, 1 στους 4 φτωχούς (σε ηλικία εργασίας) είναι εργαζόμενος.

93

Το 13% των εργαζομένων στην Ελλάδα, παρά την εξασφάλιση απασχόλησης, διάγουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανήκοντας επισήμως στην κατηγορία «εργαζόμενοι φτωχοί», σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Βλαντιμίρ Σπίντλα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Αρναουτάκη.

Μάλιστα η χώρα φαίνεται να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις σε σχέση με τα ποσοστά των εργαζόμενων φτωχών, αφού όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου, το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών κυμαίνεται μεταξύ 3% και 14% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 13%!

«Τέτοια ποσοστά είναι απαράδεκτα καθώς αποδεικνύουν ότι η απασχόληση δεν συνιστά πάντα εγγύηση για την αποφυγή της φτώχεια και του κοινωνικού αποκλεισμού», σχολιάζει ο Στ.Αρναουτάκης.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά βήματα να διανύσει για να μπορεί να εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές και δίκαιο εισόδημα για τους εργαζόμενους» προσθέτει ο ίδιος και τονίζει ότι «με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων σήμερα».

Ένας στους τέσσερις φτωχούς της ΕΕ, είναι εργαζόμενος

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο Επίτροπος, η ανάλυση της τελευταίας Κοινής Έκθεσης για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση για το 2008 δείχνει ότι υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για διαρκή ανεργία στα νοικοκυριά της ΕΕ: περίπου 10% των παιδιών και το ίδιο ποσοστό ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών (εκτός των σπουδαστών) ζουν σε νοικοκυριά όπου κανείς δεν εργάζεται.

Το ποσοστό αυτό δεν έχει βελτιωθεί κατά τα τελευταία έξι χρόνια.

Από την άλλη, το 8% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας εμπίπτει στην κατηγορία των «εργαζόμενων φτωχών». Σε αυτήν την κατηγορία, ένα φτωχό άτομο στα τέσσερα είναι εργαζόμενο (στοιχεία Eurostat, έτος εισοδήματος 2005).

Η βελτίωση της κατάστασης των ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών εργαζομένων, με την κάλυψη των βασικών τους αναγκών αποτελεί συνεπώς μια σημαντική πρόκληση για την Ευρώπη.

Περίοδοι οικονομικής ανάπτυξης που συντελούν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης προσφέρουν καταρχάς μια ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της αγοράς εργασίας να βρουν μια (καλύτερη) εργασία.

Ωστόσο, θα πρέπει να τεθούν οι σωστές προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν πράγματι να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες.

Η Στρατηγική της Λισαβόνας προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα αναπτύξουν πολιτικές απασχόλησης που θα καλύπτουν, κυρίως, τις ανάγκες ατόμων στα όρια της αγοράς εργασίας. Το 2006, η Επιτροπή πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ευρωπαϊκή δράση στο θέμα της ενεργητικής ένταξης και του ελάχιστου εισοδήματος.

Η ενεργητική ένταξη βασίζεται σε τρεις πυλώνες πολιτικής: επαφή με την αγορά εργασίας μέσω ευκαιριών απασχόλησης ή επαγγελματικής κατάρτισης, στήριξη εισοδήματος σε επίπεδο επαρκές για την διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και καλύτερη πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες.

Βάσει της ανάλυσης των απαντήσεων, η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης στην οποία ανήγγειλε την πρόθεσή της να εκδώσει σύσταση για κοινές αρχές ως προς την εφαρμογή της ενεργητικής ένταξης. 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024