Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη δημοσιότητα το πόρισμα Κουκιάδη για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας

Στη δημοσιότητα το πόρισμα Κουκιάδη για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας

Επανεξέταση του ορίου απολύσεων, καθιέρωση σύμβασης μερικής απασχόλησης και επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους είναι μερικές από τις προτάσεις της Επιτροπής υπό τον κ.Κουκιάδη για τα εργασιακά. Οι προτάσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις από κόμματα και φορείς, ενώ ο ίδιος άφησε αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση την Επιτροπή.

30

Επανεξέταση του ορίου απολύσεων, καθιέρωση σύμβασης μερικής απασχόλησης και επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους είναι μερικές από τις προτάσεις της Επιτροπής υπό τον κ.Κουκιάδη για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Μ.Τετάρτης, ο κ. Κουκιάδης υπεραμύνθηκε των προτάσεων της Επιτροπής της οποίας προΐσταται, τονίζοντας ότι αυτές έχουν στόχο την προστασία της απασχόλησης και όχι την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι έχει υποχρέωση να προστατέψει το κύρος της Επιτροπής, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «στέλνω γράμματα στην κυβέρνηση και αυτή δεν απαντά».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, η έκθεση στοχεύει στη σύζευξη της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την ασφάλεια και παρουσιάζει αναγκαίους τρόπους με τους οποίους είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί η ανασφάλεια των εργαζομένων.

Καλεί δε την κυβέρνηση να κοινοποιήσει άμεσα τα πορίσματά της και να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος, ώστε τα κόμματα, οι φορείς και τα συνδικάτα να ανακοινώσουν τις θέσεις τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου.

Οι προτάσεις της Επιτροπής προβλέπουν την επανεξέταση του ορίου απολύσεων, παράλληλα με τη λήψη μέτρων ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε αυθαίρετες ομαδικές απολύσεις, όπως και την καθιέρωση ένα καθεστώτος επιδότησης του εισοδήματος των ανέργων.

H Επιτροπή τάσσεται υπέρ της αναζήτησης νέας φόρμουλας για την εφαρμογή των ελαστικών ωραρίων εργασίας και εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης δηλαδή ανασφάλιστης- εργασίας.

Επιπλέον, προτείνει την καθιέρωση σύμβασης μερικής απασχόλησης για εργαζόμενους μαθητές ή φοιτητές, κατά το παράδειγμα της Ιταλίας, στην οποία το μέτρο ίσχυσε στη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες είναι οι προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά τη μείωση του ύψους των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης για τους εργαζομένους με μακρά προϋπηρεσία και την ενίσχυση των δομών επανένταξής τους στην αγορά εργασίας, αλλά και για την εθελουσία μετατροπή, για ένα διάστημα, της πλήρους απασχόλησης σε μερική, με χαμηλότερες αποδοχές.

Τέλος, η έκθεση εισηγείται την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι καλύπτουν θέσεις μισθωτών ή απασχολούνται με ευέλικτες μορφές σχέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, για τις απολύσεις η Επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το όριο απολύσεων σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των απολυμένων, αλλά και με τη λήψη μέτρων για την επανεκπαίδευση και για την επανένταξη στην αγορά εργασίας όσων χάνουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα με το κράτος, το κόστος των μέτρων αυτών καλούνται να επωμιστούν και οι εργοδότες, διότι οι επιχειρήσεις θα έχουν οφέλη από την «κινητικότητα» του προσωπικού τους.

Πάντως, ο κ. Κουκιάδης επισημαίνει ότι δεν προτείνει την «απελευθέρωση των απολύσεων», αλλά την ενίσχυση της κινητικότητας και την προστασία όσων βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.

Σχετικά με τη μετατροπή της σχέσης της πλήρους απασχόλησης σε μερική, το πόρισμα προτείνει την εναλλαγή πλήρους και μερικής απασχόλησης και στη συνέχεια πάλι πλήρους απασχόλησης, υπό την προϋπόθεση ότι το μέτρο τελεί υπό τη συναίνεση του εργαζομένου.

Όπως μάλιστα τονίζει, η μετατροπή της σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε σύμβαση μερικής απασχόλησης είναι και σήμερα νομικά δυνατή.

Για να διαβάσετε όλο το πόρισμα, κάντε κλικ εδώ 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024