Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντονη ανησυχία στην ευρωζώνη για το ράλι ευρώ και πετρελαίου

Έντονη ανησυχία στην ευρωζώνη για το ράλι ευρώ και πετρελαίου

Την έντονη ανησυχία τους για τη ραγδαία ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου (σημείωσε νέο ρεκόρ τη Δευτέρα) εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), πιέζοντας ταυτόχρονα τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

27

Την έντονη ανησυχία τους για τη ραγδαία ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου εξέφρασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), πιέζοντας ταυτόχρονα τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν έμμεσα τις ΗΠΑ να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συγκρατήσουν τη διολίσθηση του πράσινου νομίσματος.

«Είμαστε ανήσυχοι για την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών», τόνισε ο πρόεδρος της Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι ισοτιμίες συναλλάγματος θα πρέπει να αντανακλούν τα βασικά οικονομικά δεδομένα, και πως η υπερβολική αστάθεια, όπως κι οι άτακτες κινήσεις των ισοτιμιών δεν είναι ευεργετικές για την οικονομία», είπε ακόμα, διαβάζοντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

«Είχαμε εντοπίσει στις πρόσφατες δηλώσεις των αμερικανικών αρχών την σημαίνουσα φράση πως ένα ισχυρό δολάριο είναι προς όφελος των ΗΠΑ» προσέθεσε.

Ο υπαινιγμός αυτός ήταν ένας εύσχημος τρόπος να πεισθεί η Ουάσιγκτον να τηρήσει τις υποσχέσεις της για ανατίμηση του δολαρίου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επαναπαύονται στην συνεχή κάθοδό του, η οποία υποστηρίζει τις εξαγωγές σε μία στιγμή όπου η αμερικανική οικονομία έχει -κατά τα φαινόμενα- διολισθήσει σε ύφεση.

Τη Δευτέρα, το ευρώ σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα 1,5275 δολάρια. Σήμερα, Τετάρτη, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,5190 δολάρια.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές, αυξάνοντας την παραγωγή.

«Πιστεύουμε πως οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα» τόνισε, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Σαουδάραβα υπευθύνου, κατά τον οποίο το κατώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου «έπρεπε» να είναι 60 με 70 δολάρια το βαρέλι. «Να μειώσουν αμέσως την τιμή» προέτρεψε.

Από την πλευρά του ΟΠΕΚ, ο Αλγερινός υπουργός Πετρελαίου, προεδρεύων του 12μελούς καρτέλ (εξαιρείται το Ιράκ), Σαχίμπ Χελίλ, δήλωσε ότι το καρτέλ θα επιλέξει μεταξύ «της διατήρησης ή της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής του», αύριο, Τετάρτη, στη Βιέννη.

«Δεν φαντάζομαι να αυξήσουμε την παραγωγή μας, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση της ζήτησης. Την Τετάρτη, προκρίνουμε, λοιπόν, μεταξύ διατήρησης και μείωσης» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι «οι πιέσεις στην αγορά πρώτων υλών, ειδικά δε του πετρελαίου, βαραίνουν οπωσδήποτε στο κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές» σε συνδυασμό, όπως επισήμανε, «με γεωπολιτικές κρίσεις και, βέβαια, την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου».

Το αργό πετρέλαιο εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα στα 103,95 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ, ενώ σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται κοντά στα 102,50 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου είναι φέτος 71% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024