Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου, με το οποίο κυρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και ΟΛΠ-ΟΛΘ και ρυθμίζονται θέματα προσωπικού και η αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής της διοίκησης του ΟΛΠ κατά των εργαζομένων, είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των λιμανιών. Για «αποικιοκρατικού τύπου εκχώρηση» μιλά η Αντιπολιτευση.

93

Η κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΕΝ, με το οποίο κυρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και των ΟΛΠ και ΟΛΘ, και ρυθμίζονται θέματα του προσωπικού των Οργανισμών και η αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής της διοίκησης του ΟΛΠ κατά των εργαζομένων είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των λιμανιών.

Με σκληρές δηλώσεις αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλοντας» ότι «το σχέδιο νόμου, που κατέθεσε το ΥΕΝ, συνιστά μνημείο αποικιοκρατικού τύπου εκχώρησης συνολικά των στρατηγικών λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και ανοίγει έναν πολιτικά εγκληματικό δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, καθώς και όλων των λιμενικών υπηρεσιών τους».

Ειδικότερα, την Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο κυρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και ρυθμίζονται θέματα του προσωπικού των Οργανισμών.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται κατά της κυβέρνησης ότι μένει στα χαρτιά η μεταρρύθμιση στα λιμάνια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, αφού σημείωσε ότι πρόσφατα συναντήθηκε για το θέμα ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Βουλγαράκης με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι η προκήρυξη έχει ξεκινήσει και ότι χρειάζεται 52 ημέρες μια διεθνής προκήρυξη, ότι προχωράει και ότι υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο κ. Γ.Βουλγαράκης βρίσκεται στο Λονδίνο για να ζήτησει από Έλληνες επιχειρηματίες να φέρουν ναυτιλιακές εργασίες τους στον Πειραιά και σημείωσε ότι το θέμα προχωράει, αλλά ορισμένα ζητήματα επειδή χρειάζονται χρόνο μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις, σαν αυτές που περιγράφηκαν στην ερώτηση.

Καταρχάς κέρδισαν αναβολή οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ

Εντωμεταξύ, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008, η εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Πειραιά των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει σε βάρος των συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εργαζομένων στο εμπορικό λιμάνι, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ).

Οι δικαστές του Μονομελούς Πρωτοδικείου, όπου θα εξετάζετο η προσφυγή του ΟΛΠ, κατά της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών δέχτηκαν το αίτημα των εργαζομένων για αναβολή, προκειμένου να μελετήσουν την πολυσέλιδη αγωγή της διοίκησης του Οργανισμού, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις.

Για μια πρώτη «μικρή νίκη» των λιμενεργατών μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

«Η απεργία των λιμενεργατών δεν είναι παράνομη και καταχρηστική. Παράνομη και καταχρηστική είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στρατηγικές υποδομές σε ιδιώτες. Η σημερινή αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι για τους λιμενεργάτες μια μικρή νίκη. Τη Δευτέρα θα είμαστε πάλι εδώ να τους στηρίξουμε στον αγώνα που δίνουν για να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών της χώρας μας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, με αυτό συμπληρώνεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της χρήσης και λειτουργίας των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Προβλέπονται επιπροσθέτως νέες και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το προσωπικό των οργανισμών λιμένων, με σκοπό την περαιτέρω εξασφάλιση των εργαζόμενων, ενόψει της επιχειρηματικής αναδιοργάνωσης της ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ.

Με άλλες διατάξεις (κεφάλαιο Γ) επιδιώκεται η καλύτερη οργάνωση του Λιμενικού Σώματος και της δομής της ιεραρχίας αυτού, λαμβανομένης υπόψη και της προβλεπόμενης οργανικής σύνθεσης του προσωπικού του Λιμενικού που ανέρχεται σε 10.156 άτομα.

Σημειώνεται – στην έκθεση – ότι μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τα άλλα στρατιωτικά και αστυνομικά σώματα, στο Λιμενικό Σώμα δεν υπάρχει η απαιτούμενη δομή της ιεραρχίας στους ανώτατους βαθμούς.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις (κεφάλαιο Δ) δεν προκαλείται αύξηση των οργανικών θέσεων, αλλά ανακατανομή των υφιστάμενων.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους εργαζομένους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν.Λαφαζάνης και Θ.Δρίτσας δήλωσαν «οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την εθελούσια έξοδο, τις μετατάξεις και αποζημιώσεις μερίδας των εργαζομένων, δεν καλύπτουν τα δικαιώματά τους και αποτελούν άλλοθι για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια, ενώ θα κοστίσουν ο κούκος αηδόνι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το Δημόσιο στην ουσία δεν πωλεί αλλά χαρίζει, και μάλιστα χωρίς βάρη, τους κερδοφόρους σταθμούς των εμπορευματοκιβωτίων στα πολυεθνικά συμφέροντα».

«Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί και να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων ως εθνικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά απαράδεκτο και εκτρωματικό», κατέληξαν οι δύο βουλευτές του Πειραιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024