Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρά μέτρα κατά της ακρίβειας υπόσχεται η κυβέρνηση

Αυστηρά μέτρα κατά της ακρίβειας υπόσχεται η κυβέρνηση

Αυστηρά μέτρα κατά της ακρίβειας υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μία προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το ανεξέλεγκτο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά και τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία λέει για τα μέτρα ότι είναι μία «τρύπα στο νερό».

27

Αυστηρά μέτρα κατά της ακρίβειας υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μία προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το ανεξέλεγκτο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά και τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία.

Η δέσμη μέτρων κατά της αισχροκέρδειας απασχόλησε την Τρίτη τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, σύμφωνα με τις οποίες ευθύνες για την ακρίβεια έχουν και οι καταναλωτές.

«Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε για τον καταναλωτή, ιδιαίτερα για τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που έχουν την αδυναμία, μια καλύτερη λειτουργία στην αγορά, με έναν υγιέστερο ανταγωνισμό, στην οποία θα διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές» δήλωσε ο κ. Φώλιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο υπουργός είπε ότι τα επιμέρους μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες λεπτομερώς και θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

Απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα θα προβλέπονται για τους παραβάτες, ο κ. Φώλιας μίλησε για σκληρές ποινές, ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν καθυστέρησε η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα «και όχι να παίρνει μέτρα-πυροτεχνήματα, μόνον για εντυπώσεις.»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα με τα καύσιμα και τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Φώλιας είπε ότι είναι θέμα που αφορά στο υπουργείο Οικονομίας.

Μεταξύ των μέτρων που θα προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η «μαύρη λίστα», με εταιρείες που θα κάνουν ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ προβλέπονται ακόμη πρόστιμα μέχρι και 6% επί του τζίρου της επιχείρησης.

Επίσης, εξετάζεται η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο ενδεικτικών τιμών βασικών προϊόντων και η επαναφορά του «πλαφόν» στα κυλικεία.

Ερωτηθείς την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος αν υπάρχουν καρτέλ, ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικασίες που τηρούνται πιστά από την κυβέρνηση, όπως η επιτροπή Ανταγωνισμού και οι νόμοι. «Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τους ελέγχους για να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι εύκολο έργο» είπε.

* Πριν τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ Προκόπη Παυλόπουλο και Γιώργο Σουφλιά.

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στο θέμα των τιμών.

«Επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση δεν έχει πράξει το παραμικρό για να τιθασεύσει το φαινόμενο της ακρίβειας» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

«Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να ελέγξει την αγορά, αφού περιορίζεται σε εκκλήσεις και συστάσεις, υποδαυλίζοντας έτσι τα φαινόμενα παρανομίας και καταδικάζοντας τους πολίτες σε ομηρία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «πρωτοφανείς σε προκλητικότητα δηλώσεις» του κ. Φώλια και προσέθεσε ότι «την ώρα που ο επίσημος πληθωρισμός καλπάζει και η ακρίβεια σαρώνει τις αγορές, ο κ. Φώλιας αοριστολογεί για μέτρα που θα ανακοινώσει. Αν τα μέτρα, είναι στην κατεύθυνση των όσων έχουν διαρρεύσει, τότε δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μια τρύπα στο νερό.

«Αποτελεί πράξη απύθμενου θράσους η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει στο λαό την ευθύνη για την ακρίβεια που κατατρώει τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα» είπε, από την πλευρά του, το ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024