Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστολή των κινητοποιήσεων στα λιμάνια ζητούν επίμονα οι επιχειρηματίες

Αναστολή των κινητοποιήσεων στα λιμάνια ζητούν επίμονα οι επιχειρηματίες

Δράση αναλαμβάνει ο επιχειρηματικός κόσμος, για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας των κινητοποιήσεων στα λιμάνια. Τονίζουν ότι η συμμετοχή ιδιωτών είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ΟΛΠ-ΟΛΘ. Ζητούν από τους αρμοδίους αναστολή κινητοποιήσεων και διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των λιμανιών.

93

Κοινή δράση αναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια.

Καλούν τους εργαζομένους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ να αναστείλουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, εφόσον δεν απειλείται κανένα από τα δικαιώματά τους. Επίσης, καλούν το βασικό μέτοχο και τις διοικήσεις των λιμένων να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Οι επιχειρηματίες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στη διαχείριση των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας μας, αφού -όπως λένε- είναι πλέον φανερό ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και τεχνογνωσία, ώστε να αναβαθμιστούν τα ελληνικά λιμάνια.

«Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των λιμένων μας, προκειμένου η Ελλάδα να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου» τονίζουν οι επιχειρηματίες και προσθέτουν ότι ήδη τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και κυρίως τα λιμάνια που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα δικά μας έχουν συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με παγκόσμιους διαχειριστές και πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, να κατρακυλήσει από την 50ή στην 63η θέση.

Ειδικότερα, λόγω της «αναταραχής» που έχει δημιουργηθεί στα λιμάνια και με αφορμή την κατάθεση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με πρωτοβουλία του προέδρου του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ευρεία σύσκεψη.

Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, η οποία απηχεί τις κοινές απόψεις των φορέων της αγοράς, στην οποία αναφέρεται ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των λιμένων και η διαμόρφωση τερματικών σταθμών που λειτουργούν από παγκόσμιους διαχειριστές είναι σήμερα το μοντέλο που εφαρμόζουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου».

»Η θέση μας είναι ξεκάθαρα υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στη διαχείριση των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας μας, αφού είναι πλέον φανερό ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και περισσότερη τεχνογνωσία, ώστε να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι υπηρεσίες που παρέχονται σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των λιμένων μας, προκειμένου η Ελλάδα να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται επίσης ότι ήδη τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και κυρίως τα λιμάνια που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα δικά μας, όπως της Κωνστάντζας, της Κωνσταντινούπολης, της Μερσίνας και της Σμύρνης, έχουν συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με παγκόσμιους διαχειριστές και πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις για να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, με αποτέλεσμα ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, να κατρακυλήσει από την 50ή στην 63η θέση.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις τελευταίες χώρες, όπου εφαρμόζεται ακόμα το δημόσιο μοντέλο διαχείρισης των λιμένων», τονίζουν ότι οι φορείς και επισημαίνουν ότι «σήμερα που, έστω και καθυστερημένα, επιχειρείται ένα βήμα μπροστά, προς την κατεύθυνση που μας υποδεικνύει η διεθνής πραγματικότητα, ορισμένοι επιμένουν να αντιδρούν παραμένοντας προσκολλημένοι σε δογματισμούς του παρελθόντος. Αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα, να παρεμποδίζεται ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να υπονομεύεται συνολικά η εικόνα της χώρας μας».

Σε οτι αφορά τους εργαζόμενους στα λιμάνια που αντιδρούν οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι «σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να υπερασπιστεί τη θέση και το εισόδημά του. Ωστόσο, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, όχι μόνο κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, αλλά και παρέχονται επιπλέον σημαντικά προνόμια, όπως τα κίνητρα για εθελουσία έξοδο και το δικαίωμα απόκτησης μετοχών των δύο εταιρειών σε προνομιακή τιμή».

Οι φορείς καλούν τους συνδικαλιστικούς φορείς και τους εργαζομένους στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ να αναστείλουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, εφόσον δεν απειλείται κανένα από τα δικαιώματά τους.

Καλούν επίσης το βασικό μέτοχο και τις διοικήσεις των λιμένων να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας τους, με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Ε.Κούρταλης πρόεδρος ΣΕΒΚ και α αντ. ΕΒΕΑ, Γ.Κασσιμάτης πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΚΕΕΕ, Π.Ραβάνης πρόεδρος ΒΕΑ, Χ.Σακελλαρίδη πρόεδρος ΠΣΕ, Δ.Καραμαλάκος πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδ. Εμπ. Αντιπρ. Εισ. Εξαγωγής, Γ.Γράτσος πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ν.Αρβανίτης πρόεδρος Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, Ε.Καλούσης πρόεδρος ΣΕΒΤ, Π.Καρέλλας πρόεδρος Ε.Σ. Αθηνών, Β.Κορκίδης πρόεδρος Ε.Σ.Πειραιώς, Δ.Σωτηριάδης πρόεδρος Ε.Σ.Γλυφάδας, Γρ.Καραδήμας αντιπρόεδρος Ε.Σ.Αμαρουσίου, Ευ.Παγκάκης πρόεδρος Παν. Συλ. Εφοδιαστών Πλοίων, Α.Μακρής αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024