Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει το τροποποιημένο μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE

Τι προβλέπει το τροποποιημένο μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE

Επενδύσεις σε φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λιθανθρακικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και αγορά αεριοστρόβιλων, προβλέπει το τροποποιημένο μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές Σάββατο. Επιμένει η ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ.

27

Επενδύσεις σε φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λιθανθρακικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και αγορά αεριοστρόβιλων, προβλέπει το τροποποιημένο μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Κέρδος, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τ.Αθανασόπουλος θα προτείνει την αγορά δύο μεταχειρισμένων αεριοστρόβιλων, εκ των οποίων ο ένας θα είναι 55 MW και ο άλλος 112 MW.

Επίσης, στο μνημόνιο προβλέπεται η κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων, ισχύος 800 MW έκαστη, και προτείνονται δύο τοποθεσίες για την εγκατάστασή του. Η μία φέρεται να είναι η βιομηχανική ζώνη Βόλου και η άλλη η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι έντονες σε ό,τι αφορά τις λιθανθρακικές μονάδες.

Μέσω αυτών των μονάδων, η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει στη δυνατότητα παροχής ικανοποιητικών ποσοτήτων ρεύματος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εξαγωγών σε ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία.

Το «αγκάθι» της ΔΕΠΑ

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE στο φυσικό αέριο, υπάρχει το «αγκάθι» της option αγοράς του 30% της ΔΕΠΑ που έχει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η γερμανική εταιρεία επιχειρεί είσοδο στη ΔΕΠΑ «από το παράθυρο» από κοινού με τη ΔΕΗ.

Στο μνημόνιο συνεργασίας περιγράφεται το δικαίωμα αγοράς (option) για το 30% στη ΔΕΠΑ που έχει βάσει νόμου η ΔΕΗ, αλλά και ότι o μητρικός όμιλος της RWΕ ανήκει στην κοινοπραξία Αdria LΝG, η οποία κατέχει ήδη και πουλάει φυσικό αέριο. Αφήνονται, δηλαδή, «υπόνοιες», σύμφωνα με την εφημερίδα, για είσοδο των Γερμανών στη ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ στην Αndria.

Πηγές της ΔΕΗ είπαν στην εφημερίδα ότι αν η ΔΕΗ μεταβιβάσει την οption -που αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο και επομένως μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει- σε μια καινούργια εταιρεία, στην οποία η RWΕ θα κατέχει το 51% και η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49%, δεν θα υπάρξει πρόβλημα ανταγωνισμού στην αγορά.

Αν δηλαδή το 30% της ΔΕΠΑ αποκτηθεί από ένα ξεχωριστό επιχειρηματικό σχήμα, όπου η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και το μάνατζμεντ θα το ασκεί ιδιώτης, εκτιμάται ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού.

Πάντως, επιθυμία του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη φέρεται να είναι να αποκτήσει η ΔΕΗ το 30% της ΔΕΠΑ και στη συνέχεια να εισαχθεί η ΔΕΠΑ (ή κάποια θυγατρική της όπως η ΔΕΣΦΑ) στο Χ.Α. με πώληση ποσοστών και από τους τρεις μετόχους (Δημόσιο, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ).

Τέλος, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ θα συζητηθεί και το μνημόνιο συνεργασίας με την Χαλυβουργική, που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 880 MW (πιθανότατα στην Ελευσίνα).

Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής ΑΕ που θα αναλάβει το έργο, με τη Χαλυβουργική να κατέχει το 51% και τη ΔΕΗ το 49% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ανακοίνωση της ΔΕΗ για την ΔΕΠΑ

Σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, την Πέμπτη, διαψεύδεται το δημοσίευμα των Νέων και ειδικότερα το κομμάτι που αναφέρεται σε ενδεχόμενη εισφορά του δικαιώματος εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ, «σε κοινή εταιρεία που, δήθεν, θα ιδρύσει με τη γερμανική RWE».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:

* Η ΔΕΗ έχει δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων της, την απόφασή της να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου και αυτό αποτελεί δικαίωμά της καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

* Είναι πρόδηλο ότι η ΔΕΗ έχει επιλέξει ως πρώτη και μόνη επιλογή σε αυτή τη φάση για την είσοδό της στην αγορά φυσικού αερίου την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που έχει εξασφαλίσει με σχετικό νόμο. Μόνο σε περίπτωση μη υλοποίησης της ανωτέρω επιλογής, η ΔΕΗ εξετάζει, ως οφείλει, εναλλακτικές λύσεις.

* Η Επιχείρηση προέβη στην πρώτη από τις προβλεπόμενες ενέργειες για την ενάσκηση του νόμιμου δικαιώματός της για την εξαγορά μεριδίου 30% στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ.

* Στο σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, επειδή η γερμανική εταιρεία, από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη, δραστηριοποιείται ενεργά τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο και του φυσικού αερίου.

Περαιτέρω μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος σχετικά με τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας.

* Σε κανένα απολύτως σημείο του Μνημονίου και ειδικότερα στο Παράρτημα ΙΙΙ για την «Ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα φυσικού αερίου στην Ελλάδα» δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για μεταβίβαση στην RWE ή σε κοινή εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ – σύμφωνα με τα «φανταστικά σενάρια» του δημοσιεύματος – του δικαιώματος εξαγοράς του 30% που διαθέτει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ.

* Οι δυνατότητες ανάπτυξης από κοινού δραστηριοτήτων μεταξύ της ΔΕH και της RWE, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η δραστηριοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου, θα εξετασθούν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024