Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και Microsoft

Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και Microsoft

Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Microsoft. Η συμφωνία είναι ισορροπημένη, εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη στη χώρα και ιδιαίτερα προνομιακούς όρους, είπε ο Γ.Αλογοσκούφης. Την συμφωνία καταψήφισε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, μιλώντας για ετεροβαρή σύμβαση.

93

Επικυρώθηκε την Πέμπτη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Microsoft Corporation. Η συμφωνία κυρώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη συμφωνία ισορροπημένη, με σημαντικά οφέλη και ιδιαίτερα προνομιακούς όρους για τη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, δεν δεσμεύει και δεν δημιουργεί εξαρτήσεις στο ελληνικό Δημόσιο.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για λεόντειο, ετεροβαρή και αποικιοκρατική σύμβαση.

«Η συμφωνία με την Microsoft συνδυάζει άμεσα οικονομικά οφέλη, ενώ δεν δεσμεύει τη χώρα μας σε περίπτωση που προκύψουν επιβαρύνσεις. Οι προμήθειες του λογισμικού γίνονται με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία και με τη δυνατότητα συμμετοχής οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης, δηλαδή χωρίς την δέσμευση αγοράς προϊόντων της εταιρίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ακόμα, ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι «η συμφωνία προβλέπει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους μαθητές και φοιτητές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Δημόσιο και εντάσσεται στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και της στενότερης συνεργασίας του ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα για θέματα πληροφορικής».

Έμφαση έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης και στην πρόβλεψη για ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα και στη σύσταση Κοινωνικών Κέντρων Εκμάθησης της Τεχνολογίας στην περιφέρεια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος, απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για ετεροβαρή συμφωνία, τόνισε ότι παρόμοιες στρατηγικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο εισηγητής Χρήστος Βερελής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θόδωρος Πάγκαλος, κατηγόρησαν, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πίσω από αυτή τη σύμβαση θέλει να υποκρύψει άλλες παρεπόμενες μυστικές συμφωνίες.

Ο κ. Βερελής είπε ότι ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, αν υπάρχουν και άλλες παρεπόμενες συμφωνίες, που υποκρύπτουν όρους δεσμευτικούς για τη χώρα μας.

Για αποικιοκρατική και λεόντειο συμφωνία σε βάρος της χώρας μας έκαναν επίσης λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, με τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft εξασφαλίζονται προνομιακοί οικονομικοί όροι για την απόκτηση λογισμικού από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα δίνεται έκπτωση έως 20% στις τιμές αγοράς του, ανάλογα με τον όγκο των προμηθειών. 

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες του λογισμικού θα γίνονται σε κάθε περίπτωση μέσω διαγωνισμών, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες.

Επομένως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία συνδυάζει άμεσα οικονομικά οφέλη με πρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για την Ελλάδα.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα, το οποίο θα υποστηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ελληνικές εταιρίες λογισμικού και τις νέες αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Στόχος του Κέντρου είναι η ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων και η προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Επίσης, μέσω του Κέντρου θα δίνεται η δυνατότητα επιμόρφωσης των πολιτών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών γνώσεων.

Ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα θα ιδρυθούν επιπλέον Κοινωνικά Κέντρα Εκμάθησης της Τεχνολογίας στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία συνεργασίας είχε υπογραφεί το 2006 από τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Μπιλ Γκέιτς στο Microsoft Government Leaders Forum στη Λισαβόνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024