Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, σε μία προσπάθεια να υπάρξει ένας στοιχειώδης έστω έλεγχος των ραγδαίων ανατιμήσεων στην αγορά που εξανεμίζουν τα εισόδηματα των πολιτών.

27

Τη λειτουργία πρατηρίων πώλησης βενζίνης και από τα σούπερ μάρκετ εξετάζει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ προτίθεται να προχωρήσει και στην κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα για την πώληση προψημένου ψωμιού από τις μεγάλες αλυσίδες.

Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος των εκπτώσεων, στις 28 Φεβρουαρίου.

Αυτές αφορούν στον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές των ειδών στα σούπερ μάρκετ, την αγορά των οπωροκηπευτικών και την αγορά των υγρών καυσίμων.

Συγεκριμένα, σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο εξετάζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1) Η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων και από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Το μέτρο αυτό είχε προταθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πόρισμά της για την αγορά καυσίμων, αλλά η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης το είχε απορρίψει.

Σήμερα η πρόταση αυτή επανέρχεται, καθώς η εμπειρία από άλλες χώρες της ΕΕ δείχνει ότι η είσοδος και των σούπερ μάρκετ στην αγορά καυσίμων είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Στο μέτρο αντιδρούν οι πρατηριούχοι.

2) Η κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στην πώληση προψημένου ψωμιού από τα σούπερ μάρκετ. Ήδη, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει την πώληση προψημένου ψωμιού (bake-off) από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2008 και για την κατάργησή του έχουν προσφύγει στην ΕΕ οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων άρτου. Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τους εκπρόσωπους των αρτοποιών.

3) Τη λειτουργία στο Internet μίνι παρατηρητηρίου των τιμών σε σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια του υπουργείου να πάρει τη μορφή «μαύρης λίστας» για όσους προχωρούν σε μεγάλες ανατιμήσεις.

Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δίνει στη δημοσιότητα κάθε 3 ημέρες τις τιμές σε 50-100 βασικά προϊόντα τα οποία θα αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς, όπως τις κατέγραψαν οι υπηρεσίες του σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας. Το μίνι παρατηρητήριο αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα.

4) Κατάργηση του τέλους που πληρώνουν τα πρατήρια των εθνικών οδών στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Σήμερα οι πρατηριούχοι των εθνικών οδών πληρώνουν ένα τέλος που κυμαίνεται από 5 έως 7,5% επί του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να το μετακυλίουν στις λιανικές τιμές των καυσίμων.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι το τέλος αυτό θα μπορούσε να καταργηθεί ή να μειωθεί σημαντικά, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι για αυξήσεις.

5) Κατάργηση του «β΄χονδρεμπορικού κέρδους» στην αγορά των οπωροκηπευτικών. Επιτήδειοι πραγματοποιούν διαδοχικές πωλήσεις των προϊόντων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η τιμή τους μέχρι να φθάσει στη λιανική. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα μειώσει σημαντικά τις τιμές των φρούτων και των λαχανικών.

6) Πάταξη του παρεμπορίου έξω από την Κεντρική Αγορά του Ρέντη, αλλά και του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων.

7) Εντατικοποίηση των ελέγχων για άδειες-«μαϊμού» στις λαϊκές αγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024