Οι ελπίδες διαψεύδονται

H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει γνώμη για τα βιοκαύσιμα

H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει γνώμη για τα βιοκαύσιμα
Η ζούγκλα της Ινδονησίας δίνει τη θέση της σε φυτείες φοινικόδεντρων   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Βρυξέλλες

Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρήση ενεργειακών φυτών αναγκάζουν την ΕΕ να αναθεωρήσει τους στόχους της για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η τιμή του αραβόσιτου, που μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο, έχει ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ στην Ινδονησία η ζούγκλα δίνει τη θέση τις σε φυτείες για φοινικέλαιο.

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα βιοκαύσιμα συνήθως αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα νέα δεδομένα φαίνεται να διαψεύδουν τις ελπίδες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα βιοκαύσιμα προωθούνταν ως ιδανική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: η χρήση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που ήταν παγιδευμένο στο υπέδαφος, ενώ η καύση βιοκαυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο το οποίο απορρόφησαν τα φυτά από την ατμόσφαιρα ενώ αναπτύσσονταν στο χωράφι.

«Διαπιστώσαμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τα βιοκαύσιμα, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα, είναι μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας στο BBC.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει το στόχο του 10% για τα καύσιμα των οχημάτων έως το 2020, θα υιοθετήσει σύστημα πιστοποίησης για τα βιοκαύσιμα και θα μποϊκοτάρει το φοινικέλαιο που προέρχεται από αποψιλωμένες εκτάσεις στην Ινδονησία.

Οι βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ακριβείς όροι θα ανακοινωθούν πιθανώς στις 23 Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη