Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει γνώμη για τα βιοκαύσιμα

H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει γνώμη για τα βιοκαύσιμα

Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρήση ενεργειακών φυτών αναγκάζουν την ΕΕ να αναθεωρήσει τους στόχους της για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα, δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

36

Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρήση ενεργειακών φυτών αναγκάζουν την ΕΕ να αναθεωρήσει τους στόχους της για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η τιμή του αραβόσιτου, που μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο, έχει ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ στην Ινδονησία η ζούγκλα δίνει τη θέση τις σε φυτείες για φοινικέλαιο.

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα βιοκαύσιμα συνήθως αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα νέα δεδομένα φαίνεται να διαψεύδουν τις ελπίδες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα βιοκαύσιμα προωθούνταν ως ιδανική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: η χρήση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που ήταν παγιδευμένο στο υπέδαφος, ενώ η καύση βιοκαυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο το οποίο απορρόφησαν τα φυτά από την ατμόσφαιρα ενώ αναπτύσσονταν στο χωράφι.

«Διαπιστώσαμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τα βιοκαύσιμα, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα, είναι μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας στο BBC.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει το στόχο του 10% για τα καύσιμα των οχημάτων έως το 2020, θα υιοθετήσει σύστημα πιστοποίησης για τα βιοκαύσιμα και θα μποϊκοτάρει το φοινικέλαιο που προέρχεται από αποψιλωμένες εκτάσεις στην Ινδονησία.

Οι βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ακριβείς όροι θα ανακοινωθούν πιθανώς στις 23 Ιανουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024