Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Endesa Ελλάς προχωρεί στην επένδυση για τη μονάδα παραγωγής  στον Βόλο

Η Endesa Ελλάς προχωρεί στην επένδυση για τη μονάδα παραγωγής στον Βόλο

Η Endesa Hellas, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του ΔΣ, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για τη συντομότερη δυνατή έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδυασμένου κύκλου στον Βόλο.

27

Η Endesa Hellas, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του ΔΣ, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για τη συντομότερη δυνατή έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδυασμένου κύκλου στον Βόλο.

Έχουν προηγηθεί η μονάδα συμπαραγωγής 334 ΜW (έτοιμη, αναμένει σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο) και συνδυασμένου κύκλου στον Αγιο Νικόλαο (430 MW).

Η νέα μονάδα εγκαθίσταται στη βιομηχανική περιοχή του Δημηνιού Μαγνησίας, σε έκταση ιδιοκτησίας του ομίλου Μυτιληναίου. Ήδη, ξεκίνησαν οι γεωτεχνικές μελέτες οι οποίες ανατέθηκαν μετά από διαγωνισμό στην Castor.

Ο τεχνικός εξοπλισμός θα είναι της General Electric, με συνολική ισχύ 445 MW. Η ετήσια παραγωγή προβλέπεται να υπερβαίνει τις 2530 MWh, ενώ η μονάδα αυτή θα καταναλώνει ετησίως περίπου 450 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση τελευταίας τεχνολογίας, φιλική προς το περιβάλλον, η οποία θα είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί αυτόνομα (stand alone) με αποτέλεσμα να μην παράγει υγρά απόβλητα και να ελαχιστοποιεί τους αέριους ρύπους. Η τεχνολογία αυτή αξιοποιεί συστήματα ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση πρόσθετου νερού.

Ο προϋπολογισμός της εγκατάστασης είναι περίπου 280 εκατ. ευρώ και κατά τη λειτουργία της εκτιμάται ότι θα απασχολεί 40-45 άτομα προσωπικό.

Η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΣΦΑ, ώστε να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για την έναρξη κατασκευών του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος απαιτείται για τη λειτουργία της νέας μονάδας.

Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες, η εταιρία προβαίνει και σε όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για την τροποποίηση των σχετικών αδειών που κατέχει για την επαύξηση ισχύος, από 400 MW σε 445 ΜW.

Επιπλέον, η Endesa Hellas έχει καταλήξει μεταξύ δύο πιθανών σημείων σε ένα εκ των οποίων θα κατασκευαστεί η τέταρτη μονάδα συνδυασμένου κύκλου 450MW περίπου της Endesa Hellas, με έναρξη κατασκευής το 2009.

Μυτιληναίος για την ΔΕΗ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Endesa Ελλάς δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις κινήσεις συνεργασιών με άλλες μεγάλες εταιρείες, τις οποίες προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, φέρεται να τόνισε την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική,ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος συμμετέχει με 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Endesa Ελλάς.

Μιλώντας με τδημοσιογράφους, επισήμανε ότι ο όμιλός του θα συνεχίσει κανονικά το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και λιθάνθρακα.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΔΕΗ είναι θεμιτές, αρκεί να μη νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πιθανότητα αντίστοιχων συνεργασιών της ΔΕΗ με τον όμιλό του, άφησε να εννοηθεί ότι, αν γινόταν πρόταση, θα τη συζητούσε.

Αναφορικά με την εκκρεμότητα που υφίσταται με τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, για την οποία η Endesa Ελλάς έχει ζητήσει η άδεια συμπαραγωγής, να μετατραπεί σε άδεια ανεξάρτητου παραγωγού, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η εταιρεία θα αναμένει την εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία καθυστερεί.

Σε ερώτηση πόσο θα αναμένει, η απάντηση του κ. Μυτιληναίου ήταν «όσο χρειαστεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να λειτουργήσει τη μονάδα, η οποία -ας σημειωθεί- είναι έτοιμη για παραγωγή, πριν λυθεί η εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα, ισχύος 330 MW, είναι σχεδιασμένη να παράγει ηλεκτρισμό και ατμό. Η άδεια ελήφθη από την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τροφοδοσία του εργοστασίου με ηλεκτρισμό και θερμότητα.

Στη συνέχεια, όταν η Αλουμίνιον εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου, η μονάδα συμπαραγωγής αποσχίσθηκε από την Αλουμίνιον και εισφέρθηκε ως ενεργητικό για τη δημιουργία της Endesa Ελλάς.

Επιδίωξη της εταιρείας είναι τον ηλεκτρισμό να πουλά στο σύστημα (ΔΕΣΜΗΕ) και τον ατμό στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, προοπτική η οποία ωστόσο συναντά τις αντιδράσεις της ΔΕΗ.

Επένδυση 4 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία

Τέλος, ο όμιλος φέρεται να σχεδιάζειστη Σαουδική Αραβία επένδυση4 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία δύο μονάδων παραγωγής αλουμινίου και μία μονάδα παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο.

Ειδικότερα,φέρεται ναέχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τοπικό εταίρο, ο οποίος έχει αναλάβει να προωθήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση νέας εταιρείας joint-venture.

Στη νέα αυτή εταιρείαο όμιλοςθα συμμετέχει με 51%, ενώ κατά 49% θα συμμετέχουν τοπικές εταιρείες, με τις οποίες πραγματοποιούνται ακόμη επαφές. Στα σχέδια του νέου σχήματος είναι, μελλοντικά, η δημιουργία σταδιακά δύο μονάδων παραγωγής αλουμινίου, δυναμικότητας 330.000 τόνων έκαστη, και μία μονάδα παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024