Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα κατά της ακρίβειας υπό το φόβο έξαρσης του πληθωρισμού

Μέτρα κατά της ακρίβειας υπό το φόβο έξαρσης του πληθωρισμού

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ξέφρενης κούρσας του πετρελαίου και όχι μόνο προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, που δηλώνει αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά της ακρίβειας, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει στο 4%. Τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους συζήτησαν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Δριμεία επίθεση από Αντιπολίτευση.

27

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ξέφρενης κούρσας των τιμών του πετρελαίου και των αγροτικών εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, που δηλώνει αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά της ακρίβειας, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει κοντά στο 4%.

Την προσεχή Πέμπτη η ΕΣΥΕ αναμένεται να επιβεβαιώσει τους φόβους για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι «έκλεισε» στο 3,9% με 4%.

Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι, αν συνεχισθεί η άνοδος του πληθωρισμού, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα υποχωρήσει περαιτέρω, θα ανακοπεί η αύξηση των επενδύσεων και η οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα, με προφανείς επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο και ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο οι τιμές αυξάνονται στην Ελλάδα λόγω της καταβολής των δώρων των Χριστουγέννων, αλλά οι δειγματοληψίες ολοκληρώνονται προηγουμένως. Έτσι, ο πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη μάλλον θα είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό.

Οι αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία συζητήθηκαν την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία στο χρόνο που έρχεται έχει μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα, τα οποία οφείλονται, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη της χώρας και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, την ανάπτυξη και την διασφάλιση της απασχόλησης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ακρίβεια απειλεί την οικονομία, σημείωσε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τις αυξήσεις των τροφίμων διεθνώς, καθώς και των πρώτων υλών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενες, αλλά η κυβέρνηση με τους αρμόδιους μηχανισμούς είναι συνεχώς σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανατιμήσεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη συνδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σημείωσε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια, μέσω πετρελαίου, δημητριακών και γάλακτος επηρεάζει τις τιμές.

Από εκεί και πέρα, όμως, σημείωσε, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά» και πρόσθεσε ότι «οι έλεγχοι είναι συνεχείς, η καταγραφή των οποιονδήποτε διαφοροποιήσεων στις τιμές είναι δεδομένη και παίρνουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται και θα πάρουμε και άλλα».

Ο κ. Φώλιας διεμήνυσε πως «εάν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι από εδώ και μπρος μπορούν να κερδοσκοπήσουν, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, διότι είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τα χέρια αυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν μακριά χέρια».

Ρουσόπουλος: Αυξήσεις ναι, αλλά λογικές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε πως η οικονομία μας είναι σε καλό επίπεδο και ότι αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που προκύπτουν με ψυχραιμία.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής συγκυρία είναι διαφορετική από το παρελθόν λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου και την ιδιαίτερη ζήτηση σιτηρών και βιοκαυσίμων και σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση περιγράφεται δύσκολη διεθνώς.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας θα δώσει αναλυτική συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα οι ρυθμοί ανάπτυξης και να κρατηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα ο πληθωρισμός.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αλλάξει η εισοδηματική πολιτική, ο Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι για τις αυξήσεις δημιουργούνται συνθήκες ενός σπιράλ, γιατί ανάλογα με την αύξηση που θα δοθεί σ ένα τομέα μπορεί να υπάρξουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις σε άλλο τομέα.

Είπε, για παράδειγμα, ότι μεγάλες αυξήσεις μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις στις τιμές παραγωγής και πώλησης του προϊόντος και έτσι να έχουμε φαύλο κύκλο.

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις, αλλά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα με προσοχή.

«Αυξήσεις θα γίνουν, αλλά σε λογικά πλαίσια», σημείωσε και τόνισε πως είναι σε ισχύ το «όχι» που είχε πει λίγο μετά τις εκλογές σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα έμμεσων φόρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024