Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ανατιμήσεις σε βασικά είδη έρχεται το 2008

Με ανατιμήσεις σε βασικά είδη έρχεται το 2008

Νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς, ήδη, περίπου 100 επιχειρήσεις έχουν αποστείλει τις νέες τιμές, με 400 βασικά προϊόντα να ακριβαίνουν έως 15%. «Αλμυρό» και φέτος για τους καταναλωτές το χριστουγεννιάτικο τραπέζι...

36

Νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται μετά την Πρωτοχρονιά, οπότε λήγει η συμφωνία κυρίων ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τα σουπερ μάρκετ για «πάγωμα» τιμών έως το νέο έτος. Ήδη, περίπου 100 επιχειρήσεις έχουν αποστείλει τις νέες τιμές, με 400 βασικά προϊόντα να ακριβαίνουν έως 15%.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ανατιμήσεις σε αρτοσκευάσματα έως 14,75%, ζυμαρικά 8,3%, χαρτικά 8%, κονσέρβες 8% και μια σειρά άλλων βασικών προϊόντων, για τα οποία οι αυξήσεις θα ολοκληρωθούν έως την 1η Φεβρουαρίου.

Εν όψει των νέων αυξήσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από 27 επιχειρήσεις αναλυτικά κοστολόγια που δικαιολογούν τις ανατιμήσεις. Παρά τις απειλές για πρόστιμα και κυρώσεις, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το αίτημα υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας και μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας μόνο 6 επιχειρήσεις είχαν αποστείλει τα στοιχεία.

«Αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όσον αφορά το κόστος του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, η εικόνα δεν είναι σαφής. Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση εκτικά ότι οι τιμές στην εορταστική αγορά παραμένουν στα περυσινά επίπεδα.

Ωστόσο -και παρά τη συμφωνία του υπουργείου με τις επιχειρήσεις- στη διάρκεια του 2007 αυξήθηκαν οι τιμές σε τουλάχιστον 119 βασικά προϊόντα έως και 40%. Οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 7% έως 32%, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να καταγράφονται στα είδη που περιλαμβάνει και το πιο λιτό τραπέζι.

Σε έρευνα αγοράς που έκανε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στα καταστήματα πώλησης τροφίμων σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία και πέρσι είχε κάνει τιμοληψία. Όπως διαπιστώθηκε, το συντηρητικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει από 47,77 έως και 95,79 ευρώ, το μέτριο από 69,42 έως 122,96 ευρώ και το πλήρες 61,16 έως 126,96 ευρώ.

Την Κυριακή, η γαλοπούλα πουλιόταν στα συνοικιακά κρεοπωλεία προς 8-10 ευρώ το κιλό, δεδομένου όμως ότι η κίνηση είναι περιορισμένη, η τιμή της στη Βαρβάκειο μπορεί να πέσει τη Δευτέρα στα 6 ευρώ. Για το χοιρινό κρέας, το υπουργείο αναφέρει ότι η τιμή στη Βαρβάκειο κυμαίνεται γύρω από τα 4 ευρώ το κιλό για το μπούτι χωρίς κόκκαλο. Στα σούπερ μάρκετ, το χοιρινό μπούτι Ολλανδίας κοστίζει γύρω στα 4,40 ευρώ το κιλό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024