Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεξέλεγκτη αύξηση πληθωρισμού με τις νέες αυξήσεις της ΔΕΗ φοβάται η αντιπολίτευση

Ανεξέλεγκτη αύξηση πληθωρισμού με τις νέες αυξήσεις της ΔΕΗ φοβάται η αντιπολίτευση

Απόδειξη της κακής πορείας της οικονομίας και της αποτυχίας της κυβέρνησης θεωρεί η αντιπολίτευση την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9%, ενώ φοβάται ανεξέλεγκτη αύξησή του όταν θα «περάσουν» στην αγορά οι νέες αυξήσεις της ΔΕΗ. Για εκρηκτικό μίγμα ακρίβειας και λιτότητας, μιλά η ΓΣΕΕ.

93

Μία ακόμη απόδειξη της κακής πορείας της οικονομίας και της αποτυχίας των «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης θεωρεί η αντιπολίτευση την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9% τον Νοέμβριο, ενώ φοβάται ανεξέλεγκτη αύξησή του όταν θα «περάσουν» στην αγορά οι νέες αυξήσεις της ΔΕΗ.

Για εκρηκτικό μίγμα ακρίβειας και λιτότητας, μιλά η ΓΣΕΕ. Επίσης «καταγγέλει» κερδοσκόπους που εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία των υψηλών τιμών καυσίμων, κάνουν χρυσές δουλειές και προσθέτει ότι -δυστυχώς- την τακτική αυτή ακολουθούν και οι ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των μισθών να έχει μειωθεί δραματικά.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, «η αύξηση του πληθωρισμού συνιστά μία ακόμη απόδειξη της κακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, ένα ακόμη επίτευγμα των περίφημων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Καραμανλή» επισημαίνοντας μάλιστα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός νέου οικονομικού φαύλου κύκλου».

«Σκεφτείτε τι πρόκειται να γίνει με τις τιμές των προϊόντων και με τον πληθωρισμό, όταν θα περάσουν στην αγορά, σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα, οι πρόσφατες αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2008, καθώς και η σίγουρη αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που, κατά τη γνώμη μας, θα επέλθει λίαν συντόμως», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Σε δηλώσεις του για τον πληθωρισμό ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για εγχώρια και διαχρονική ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα πάνω στο οποίο η ΝΔ κερδοσκόπησε εκλογικά όσο ήταν αντιπολίτευση, αλλά αδρανεί προκλητικά ως κυβέρνηση», είπε.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις παραγγελίες τους έως και κατά 22%, πραγματοποιούνται οι δεύτερες μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην ΕΕ στους τομείς της υγείας και του ρουχισμού, καθώς και οι τρίτες μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στον τομέα της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα από το 2004 μέχρι και τον Ιούλιο του 2008 το ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφει συνολικά αύξηση ύψους 25%.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν «η εκτόξευση του επίσημου τιμάριθμου στο 3,9% τον μήνα Νοέμβριο αποτελεί μέρος μόνο της καλπάζουσας ακρίβειας που σαρώνει τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ πλήττει και τη συνολική αποδοτικότητα της οικονομίας».

«Η κυβέρνηση, πλήρως παραδομένη στα νεοφιλελεύθερα δόγματα, παρακολουθεί ως θεατής την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία στην αγορά, που εκτοξεύει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τη σκληρή λιτότητα με αυξήσεις-ψίχουλα, ενώ τα πιο φτωχά στρώματα οδεύουν στην εξαθλίωση» προσέθεσε ο Παν.Λαφαζάνης.

«Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση υψηλού πληθωρισμού και υφεσιακών τάσεων που όχι μόνο κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2007 και τις προβλέψεις του 2008, αλλά και να προκαλέσουν έναν πραγματικό κοινωνικό εφιάλτη» προειδοποιεί ο Παν.Λαφαζάνης.

Φτάνει πια, λέει η ΓΣΕΕ

«Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός παίρνουν πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη μισθών και ημερομισθίων. Το ποσοστό του 3,9%!!! είναι το υψηλότερο των 15 χωρών της ΕΕ και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την εποχή ένταξης της χώρας μας στην ευρωζώνη!!» επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

«Με αφορμή και δικαιολογία τη διεθνή άνοδο τιμών του πετρελαίου οι κερδοσκόποι και οι αεριτζήδες αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Την ίδια πρακτική ακολουθούν δυστυχώς και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις αυξάνοντας υπερβολικά τα τιμολόγια τους. Οι αυξήσεις των βασικών ειδών διατροφής κατά 4,8%, στέγασης κατά 8,5% και μεταφορών κατά 5,2% πλήττουν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αυξάνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και των τραπεζιτών. Το τραγικό είναι ότι ενώ οι τιμές πετούν στα ύψη, οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται, κάνοντας τη ζωή των απλών πολιτών καθημερινά και πιο δραματική, διευρύνοντας τη φτώχεια και την απόκλιση των μισθών από τις χώρες της ΕΕ» προσθέτει.

«Η ΓΣΕΕ είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, και τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, απορρίπτοντας και διαφωνώντας ριζικά με αυξήσεις λιτότητας και εξαθλίωσης, του 3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα βροντοφωνάξουν στις 12 Δεκεμβρίου στην Απεργία και στο Συλλαλητήριο: φτάνει πια!!» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024