Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανεπαίσθητη η επίπτωση των αυξήσεων στον πληθωρισμό, ισχυρίζεται η ΔΕΗ

Ανεπαίσθητη η επίπτωση των αυξήσεων στον πληθωρισμό, ισχυρίζεται η ΔΕΗ

Οι αυξήσεις των τιμολογίων ανεπαίσθητη επίπτωση θα έχουν στον πληθωρισμό, λέει η ΔΕΗ. Δεν είναι μεγάλες σε απόλυτα ποσά ανά πελάτη, ούτε δυσβάσταχτες για τις βιομηχανίες προσθέτει και τονίζει ότι τα τιμολόγια παραμένουν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ των «27». Ακόμη, επιμένει στην αναγκαιότητα επενδύσεων.

93

Οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος ανεπαίσθητη επίπτωση θα έχουν στον πληθωρισμό, εκτιμά η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της.

Οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες σε απόλυτα ποσά ανά πελάτη, προσθέτει και τονίζει ότι τα τιμολόγια της παραμένουν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27.

Ακόμη, επισημαίνει ότι λόγω των ποσών προς τρίτους που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της, δημιουργείται αδίκως «δυσμενής εικόνα» για τη ΔΕΗ.

Επιπλέον στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρεται για άλλη μια φορά στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων για αναγκαίες -για την εξασφάλιση του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας- επενδύσεις, αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος ανεπαίσθητη επίπτωση θα έχουν στον πληθωρισμό, καθώς ο συντελεστής στάθμισης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόλις 1,645% στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τον οποίο καταρτίζει η ΕΣΥΕ.

Η επιχείρηση επισημαίνει ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό καταβάλλει 1,6 ευρώ για καθαρή αξία ηλεκτρικού ρεύματος ανά 100 ευρώ δαπανών από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ σε ό,τι αφορά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, εκτιμά πως η μέση επίπτωση στο κόστος των πωληθέντων προϊόντων θα είναι κάτω του 1%.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι και μετά τις πραγματοποιηθείσες αναπροσαρμογές των τιμολογίων, τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν δε ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της κάθε χώρας μέλους, τότε είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Επίσης, η ΔΕΗ αναφέρει ότι:

  • Οι εγκριθείσες ποσοστιαίες αυξήσεις, οι οποίες είναι πράγματι μεγάλες, δεν είναι τόσο μεγάλες σε απόλυτα ποσά ανά πελάτη.

Είναι, όμως, οι μικρότερες δυνατές και δεν καλύπτουν τα συνολικά κόστη παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πληρώνονται και άλλα ποσά για λογαριασμό τρίτων (δημοτικά τέλη, φόροι κλπ). Έτσι, διογκώνονται οι λογαριασμοί και δημιουργείται μια «δυσμενής εικόνα» για τη ΔΕΗ.

  • Λόγω των καθηλωμένων για χρόνια τιμολογίων, σε επίπεδα κατά πολύ κάτω του κόστους, κανένας ιδιώτης δεν έχει μπει στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των καυσίμων και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τη ΔΕΗ και μειώνουν δραματικά την κερδοφορία της.

Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων από την 1η Δεκεμβρίου θα καλύψει μέρος μόνο αυτού του κόστους από καύσιμα και αγορές ενέργειας.

  • Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν εφέτος το καλοκαίρι, ανέδειξαν την αναγκαιότητα σημαντικής αναβάθμισης των δικτύων και ενίσχυσης του παραγωγικού δυναμικού. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

  • Ο μη εξορθολογισμός των τιμολογίων συνιστά σοβαρή απειλή για το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Γιατί, εάν δεν γίνουν επενδύσεις – από τη ΔΕΗ ή (και) τους ιδιώτες – θα παρακμάσει ο Τομέας Ηλεκτρισμού της χώρας μας και αναπόφευκτα θα αυξηθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές και τη διεθνή ενεργειακή συγκυρία.

Η ΔΕΗ, τέλος, διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας και των υπηρεσιών της.

Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης

Εφ όλης της ύλης αναφορικά με τη ΔΕΗ επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του αρμόδιου Τομεάρχη Μ.Χρυσοχοΐδη. Στο επίκεντρο οι αυξήσεις στα τιμολόγια της Εταιρίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Γιατί δεν ασχολείται η κυβέρνηση με τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της ΔΕΗ πριν προχωρήσει στη μετακύλιση των χρεών στους πολίτες; Ποιος ασχολείται με τις τεράστιες ζημιές, που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ σε όλους τους τομείς, ορυχείων, παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, εμπορίας και κεντρικών υπηρεσιών; Η απάντηση είναι ουδείς.

»Κι αυτό προκύπτει από μελέτες διεθνών οίκων, των οποίων την αξιολόγηση ζήτησε πρόσφατα η ίδια η ΔΕΗ (Διεθνής Οίκος Booz Allen Hamilton). Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, συγκρίνοντας τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ, με αυτό των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών, παρατηρείται μια αύξηση των λειτουργικών της εξόδων, ύψους 744 εκ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει η ΔΕΗ, αν επέλεγε ένα πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης. Συμπτωματικά, περίπου τόσα αναμένονται να είναι και τα έσοδα από τις νέες αυξήσεις.

»Είναι φανερό, λοιπόν, ότι μεταξύ του δύσκολου δρόμου της εξυγίανσης και του εύκολου δρόμου της μετακύλισης του κόστους στην κοινωνία, η κυβέρνηση επιλέγει τον δεύτερο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024