Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιγότερα από όσα είχε «τάξει» δίνει στα Ταμεία το υπουργείο Οικονομίας, λέει η ΓΣΕΕ

Λιγότερα από όσα είχε «τάξει» δίνει στα Ταμεία το υπουργείο Οικονομίας, λέει η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως η αναξιοπιστία της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αποδεικνύεται περίτρανα μέσω του Προϋπολογισμού, που προβλέπει μικρότερα κονδύλια για τα Ταμεία από ότι είχε «τάξει» ο Γ.Αλογοσκούφης. Το κράτος τηρεί τις υποχρεώσεις του, απαντά ο Θ.Ρουσόπουλος.

93

Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του Διαλόγου της για το Ασφαλιστικό αποδεικνύεται περίτρανα μέσω του Προϋπολογισμού, υποστηρίζει η ΓΣΕΕ.

Όπως εξηγεί παρά τη δήλωση-δέσμευση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη (στη δεύτερη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής της Βουλής) για χορήγηση 1,5 δις. ευρώ οφειλών προηγουμένων ετών, στον προϋπολογισμό μειώθηκε ακόμα περισσότερο αυτό το ήδη περικομμένο ποσό, και έφτασε στο 1,17 δισ. ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο 1% επί του ΑΕΠ για την κοινωνική ασφάλιση συνεχίζει να υπολογίζεται στο παλιό και όχι το αναθεωρημένο ΑΕΠ.

Με αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης, που σκόπιμα αγνοεί ότι το κεντρικό θέμα του ασφαλιστικού είναι η χρηματοδότησή του, εμπόδιο που προσπαθεί να ξεπεράσει μέσω μείωσης των παροχών, προσθέτει η ΓΣΕΕ, το Σύστημα Ασφάλισης γίνεται κοινωνικά ανάλγητο και μέσο απλής ανακατανομής της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε την Τρίτη, μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού, ότι σε οτι αφορά τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και σύμφωνα με ό,τι επιτάσσει ο σχετικός νόμος.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος διαβεβαίωσε την Τετάρτη πως το κράτος τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ταμεία, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό, τα τρία «όχι», ισχύουν στο ακέραιο.

hspace=0 Δείτε το βίντεο

Συγκεκριμένα σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως βεβαίως πρέπει να ενισχυθεί και τόνισε πως αυτό που δεν γινόταν επί κάποια χρόνια, γίνεται πλέον, με την ενίσχυση των κρατικών εισφορών, αφού το κράτος θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ταμεία.

Ακόμη, επεσήμανε πως με τις συγχωνεύσεις υπάρχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα στην ορθότερη λειτουργία του συστήματος, ότι δεν θίγεται η περιουσία κανενός ταμείου και πως το νοικοκύρεμα θα βοηθήσει τα ταμεία αλλά και τους ασφαλισμένους. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι είναι θετικό πως τα μέλη των ΔΣ στα ταμεία θα μειωθούν από 2.000 σε 150.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται ότι θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή, απάντησε πως το Ασφαλιστικό δεν είναι εύκολη υπόθεση και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

«Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο ώστε να κατανοήσουμε όλοι τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε, ο κ. Ρουσόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση του ταμείου των δημοσιογράφων με άλλα ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών είπε πως δεν μπορεί να μείνει ένα ταμείο μόνο του, γιατί οι δημοσιογράφοι δεν θα ήθελαν να εμφανίζονται ξεχωριστοί από τους άλλους πολίτες. Για το λόγο που δεν γίνεται συγχώνευση με άλλα ταμεία που έχουν σχέση με τον κλάδο του Τύπου, είπε πως όντως είναι πολλά αυτά τα ταμεία και συμπλήρωσε πως όταν γίνεται προσπάθεια συνένωσης ταμείων οφείλουμε να γίνει για το γενικό καλό και όχι για το καλό ενός κλάδου.

Σε ερώτηση αν πρόκειται για οριστικές αποφάσεις ή είναι προτάσεις διαλόγου ανέφερε πως η κυβέρνηση όταν προσήλθε στο διάλογο κατέθεσε τις απόψεις της. «Μπορεί να ακούσουμε καλύτερες απόψεις. Ακούμε, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ να μιλά για τρία ταμεία όλα κι όλα. Εμείς θέλουμε περισσότερα γιατί θεωρούμε ότι θα είναι ισχυρό σοκ να πάμε από τα 175 στα τρία. Πιστεύουμε σε πιο ήπια μετάβαση», τόνισε.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται συγχώνευση όλων των ελλειμματικών και όλων των εύρωστων ταμείων, είπε ότι στη Βουλή που γίνεται συζήτηση θα ακουστούν όλες οι απόψεις και μετά θα ανακοινωθούν αποφάσεις και αφού τόνισε πως δεν πρόκειται για εύκολη συζήτηση σημείωσε πως υπάρχουν ταμεία των οποίων οι πόροι προέρχονται από όλους τους πολίτες και άλλα των οποίων οι πόροι προέρχονται μόνο από τους ασφαλισμένους τους.

Ααντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως δεν θα εξαιρεθεί κανένα ταμείο από τη διαδικασία, δηλαδή ούτε των βουλευτών ή των δικαστικών.

Σε ερώτηση για τα όρια ηλικίας ανέφερε πως παραμένουν τα 65 και 60 χρόνια για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα και ότι αν κάποιος θελήσει να μείνει, έχει δικαίωμα για τρία ακόμα χρόνια. Όσο για το αν θα αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές είπε πως περισσότερες λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής


Για αφερεγγυότητα μιλά η ΓΣΕΕ

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει πως με τον Προϋπολογισμό του 2008, αποκαλύπτεται η αναξιοπιστία λόγων και έργων, ειδικότερα όσο αναφορά τα κονδύλια για την Κοινωνική Ασφάλιση και την φερεγγυότητα των κυβερνητικών δηλώσεων, στις λεγόμενες επιτροπές διαλόγου για το Ασφαλιστικό, επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της,

Εκφράζοντας την έντονη αντίρρησή της για τις εισοδηματικές φορολογικές, κοινωνικές αλλά και τις ασφαλιστικές προβλέψεις του, η Συνομοσπονδία, τονίζει πως παρά τη δήλωση-δέσμευση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη (στη δεύτερη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής της Βουλής) για χορήγηση 1,5 δισ. ευρώ οφειλών προηγουμένων ετών, στον προϋπολογισμό μειώθηκε ακόμα περισσότερο αυτό το ήδη περικομμένο ποσό και έφτασε στο 1,17 δισ. ευρώ!! Λιγότερα κατά 330 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το προβλεπόμενο ποσοστό του 1% ΑΕΠ, για την κοινωνική ασφάλιση συνεχίζει να υπολογίζεται στο παλιό ΑΕΠ, όχι στο κατά 9,6% αναθεωρημένο ΑΕΠ, προσθέτει.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ «αποδεικνύεται περίτρανα, πόσο προσχηματικός και αναξιόπιστος ήταν ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Αγνοείται συστηματικά και σκόπιμα, ότι το κεντρικό θέμα του ασφαλιστικού είναι οι πόροι και η χρηματοδότησή του».

»Επιχειρείται δε, αυτό να αντιμετωπιστεί με τη δραματική μείωση των παροχών, με μείωση της κύριας και επικουρικής σύνταξης. Έτσι το σύστημα γίνεται κοινωνικά ανάλγητο και οικονομικά αναποτελεσματικό, ανακατανέμοντας την φτώχεια και την εξαθλίωση!»

»Με αυτά σαν δεδομένα δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός του Αγώνα για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γι αυτό όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί θα στείλουν μήνυμα ενότητας και αγώνα στις 12ης Δεκεμβρίου με την 24ωρη Πανελλαδική απεργία, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας την ασκούμενη πολιτική», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Βολές από ΠΑΣΟΚ

«Νοσηρή και απαράδεκτη προσέγγιση» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση της συγχώνευσης των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η κυβέρνηση, αφενός «μετατρέπει εκ των πραγμάτων σε ελλειμματικά, Ταμεία τα οποία παρουσιάζουν οικονομική ευρωστία», αφετέρου «αποκαλύφθηκε η πραγματική της πρόθεση να μειώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τα όρια της ηλικίας, σε αντίθεση με όσα έλεγε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024