Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «από το παράθυρο» καταγγέλουν οι συνδικαλιστές

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «από το παράθυρο» καταγγέλουν οι συνδικαλιστές

Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει από την αποκάλυψη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ότι ο πρόεδρος της Επιχείρησης Τ.Αθανασόπουλος έχει κάνει «κρυφή συμφωνία» με την RWΕ, με την οποία εκχωρεί το κρατικό μονοπώλιο ρεύματος στη γερμανική εταιρεία.

27

Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει από την αποκάλυψη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ότι ο πρόεδρος της Επιχείρησης Τ.Αθανασόπουλος έχει κάνει «κρυφή συμφωνία» με την RWΕ, με την οποία εκχωρεί το κρατικό μονοπώλιο ρεύματος στη γερμανική εταιρεία.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι με αυτή τη συμφωνία στήνεται μία «δεύτερη ΔΕΗ», δίπλα στην υφισταμένη, χωρίς κανέναν διαγωνισμό ή οποιαδήποτε έρευνα της ευρωπαϊκής αγοράς και χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από τη γερμανική εταιρεία.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν στο Βήμα ότι «ο υπουργός [Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας] δεν έχει διαβάσει το σχετικό συμφωνητικό, απλώς ήταν ενήμερος ότι υπάρχουν συνομιλίες και έχει υπογραφεί μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης».

Από το υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως υπαινίσσονταν, ότι στην ενημέρωση που προ ημερών είχε γίνει από τον κ. Αθανασόπουλο προς τον κ. Φώλια δεν προέκυπτε σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για συμφωνία στρατηγικής σημασίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι δίπλα ακριβώς από τη σημερινή ΔΕΗ με όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει θα ιδρυθεί μία «νέα ΔΕΗ», δηλαδή μία ανεξάρτητη εταιρεία στην οποία οι Γερμανοί θα κατέχουν το 51% και η ελληνική εταιρεία το 49%.

Η νέα ΔΕΗ θα εκμεταλλευθεί τα στρατηγικά σημεία που κατέχει η σημερινή εταιρεία ανά την Ελλάδα (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Λαύριο, Μεγαλόπολη, Κερατσίνι, Κομοτηνή, υδροηλεκτρικά κέντρα) που είναι και το ασυναγώνιστο ατού της επιχείρησης και δίπλα στις παλαιές μονάδες θα χτίσει καινούργιες (λιγνιτικές, ανθρακικές, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικές), οι οποίες όμως θα ανήκουν κατ΄ απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική RWΕ που θα έχει το 51% της εταιρείας.

Στα ίδια στρατηγικά σημεία της ΔΕΗ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επενδύσει κανένας Έλληνας ή ξένος ιδιώτης, άρα το νέο σχήμα θα αποκτήσει διαστάσεις ιδιωτικού μονοπωλίου, καταργώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού, και φυσικά δεν θα έχει στις τάξεις της «ενοχλητικούς» συνδικαλιστές, αφού θα δημιουργηθεί εξαρχής μια εταιρεία με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επιπλέον, εφόσον χτίσει νέες λιγνιτικές μονάδες, τότε θα μπορεί να προμηθεύεται λιγνίτη με προνομιακούς όρους από τη σημερινή ΔΕΗ, που θα συμμετέχει με 49% στη νέα εταιρεία.

Εφόσον υπήρχε πρόθεση γενικής στρατηγικής συμφωνίας και άντλησης τεχνογνωσίας από ξένο εταίρο, τότε η ΔΕΗ θα έπρεπε να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και να προσελκύσει τον κορυφαίο εταίρο, που θα πλήρωνε κολοσσιαίο ποσό για να οικειοποιηθεί την περιουσία της ΔΕΗ, ενώ τώρα η γερμανική εταιρεία φαίνεται να την εκμεταλλεύεται δωρεάν.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ υποστήριζαν ότι «όλα αυτά υποκρύπτουν είτε μια μυστική συμφωνία της κυβέρνησης να δώσει τη ΔΕΗ στους Γερμανούς είτε την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τους διοικητές που η ίδια επέλεξε για τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και οι οποίοι πλέον κλείνουν προσωπικές συμφωνίες».

Οι συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων έπνεαν μένεα κατά του προέδρου της ΔΕΗ, ζητούσαν επίμονα την παραίτησή του και τόνιζαν ότι «αυτές οι συμφωνίες οδηγούν τη ΔΕΗ σε καταστροφή και δεν θα περάσουν».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ιδιωτικοποίηση

«Η ΔΕΗ, με αυτή τη λεόντειο συμφωνία με την RWE, η οποία ακολουθεί ανάλογη απαράδεκτη συμφωνία με την αμερικάνικη Contour, μετατρέπεται σε βαποράκι πολυεθνικών εταιρειών και των σχεδιασμών τους, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ίδιας και συνολικά του χώρου της ενέργειας στην Ελλάδα» αναφέρει σε δήλωση του ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Π.Λαφαζάνης.

«Καλούμε την κυβέρνηση και την διοίκηση της ΔΕΗ να πάψουν να κρύβονται και να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα τη συμφωνία ΔΕΗ – RWE με όλα τα, τυχόν, προσαρτήματά της» προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024