Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Eurostat ενέκρινε την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μόλις 9,6%

Η Eurostat ενέκρινε την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μόλις 9,6%

Η Eurostat απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, για την περίοδο 2000-2006, όπως ανακοίνωσε επισήμως την Δευτέρα η ΕΣΥΕ. Φόβοι για πρόσθετα μέτρα, για «κόλαφο» κατά της κυβέρνησης κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

27

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, για την περίοδο 2000-2006, όπως ανακοίνωσε επισήμως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Δευτέρα.

«Η αύξηση του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2000 διαμορφώθηκε στο 9,6%» είπε η ΕΣΥΕ σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση ανέμενε την έγκριση της Eurostat για να αναθεωρήσει το ΑΕΠ για το διάστημα 2002-2006, ώστε να συμπεριλάβει μέρος της παραοικονομίας (λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, πορνεία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), κάτι που όταν είχε δημοσιοποιηθεί είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Η αναθεώρηση θα βελτιώσει αυτόματα βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά θα μπορούσε τελικά και να αυξήσει τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΕ.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα;

Με την απόφαση της Eurostat διαφοροποιούνται πάλι τα δεδομένα για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και εκτιμάται ότι η ΕΕ θα πιέσει την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα είναι υψηλότερα απ ότι εκτιμούσε η κυβέρνηση με το σχέδιο αναθεώρησης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι συζητήσεις με την Eurostat κάλυψαν όλα τα σημεία της αναθεώρησης και οι αλλαγές από την αρχική εκτίμηση οφείλονται στην προσαρμογή από την προσέγγιση της παραγωγής η οποία χρησιμοποιήθηκε προς την προσέγγιση της δαπάνης, στη συμμετοχή του κλάδου κατασκευών στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας και στην περίοδο απόσβεσης δημοσίων υποδομών.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί πίνακες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI Committee) που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

Αλμούνια: Ναι μεν, αλλά…

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες ως προς το ύψος της αναστάθμισης του ελληνικού ΑΕΠ εξέφρασε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Ο Ισπανός επίτροπος χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας δείγμα σωστής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και εκτίμησε πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα εγκριθεί στο εγγύς μέλλον και από την αρμόδια κοινοτική επιτροπή.

Ο επίτροπος σημείωσε επίσης τις προσπάθειες τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα για να επιτύχει τη δημοσιονομική εξισορρόπηση έως το 2010, ενώ σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2008 τον χαρακτήρισε θετικό και φιλόδοξο ως προς την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνοντας όμως ότι ελλοχεύουν και κίνδυνοι απόκλισης από τον στόχο αυτό.

ΠΑΣΟΚ: Η Eurostat κατέρριψε τον μύθο

Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Β.Παπανδρέου δήλωσε ότι η απόφαση της Eurostat «κατέρριψε τον μύθο, που επιμελώς προσπάθησε να χτίσει ο κ. Αλογοσκούφης, περί αξιόπιστης κυβέρνησης, η οποία δίνει τα πραγματικά στοιχεία και, δήθεν, δεν κάνει αλχημείες με αυτά».

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ενέπλεξε, για ακόμη μία φορά, την Στατιστική Υπηρεσία σε μικρομομματικά παιχνίδια» είπε η κ. Παπανδρέου και προσέθεσε ότι η «εικόνα αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης συμπληρώνεται με την άνοδο του πληθωρισμού και της ανεργίας μετά τις εκλογές και τις «τραγελαφικές κινήσεις στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και της φορολογίας ακινήτων».

«Η αναθεώρηση του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 9,6% αντί για 25,7% που ισχυριζόταν η κυβέρνηση και η αξιοπιστία των πεπραγμένων της δοκιμάζεται, για μια ακόμη φορά. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την υποβολή των στοιχείων, που μας έκαναν κατά 25,7% πλουσιότερους στα χαρτιά, στην Eurostat και αφού η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου με αιχμηρά σχόλια σε βάρος της χώρας μας, η προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης οδηγεί, και πάλι, στο διεθνή διασυρμό της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Ραγκούσης.

«Μέσα από τη σημερινή ανακοίνωση προκύπτουν σαφώς οι μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν με τα στοιχεία. Αλλά δεν υπάρχει λέξη για το λογαριασμό που έρχεται. Αποκαλύπτεται και πάλι πως οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις περί διαφάνειας και αξιοπιστίας των στοιχείων για τη Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένουν κούφια λόγια», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει:

«Μετά την «απογραφή», η ΕΣΥΕ δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Άλλωστε τα στοιχεία που δημοσιεύονται για την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα, δημιουργούν συνεχώς εύλογες απορίες και ερωτηματικά. Είναι τυχαίο ότι η ανεργία κι ο πληθωρισμός μειώθηκαν, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, προεκλογικά για να αυξηθούν αμέσως μετά; Οι μεθοδεύσεις και το αλαλούμ της κυβέρνησης δεν έχουν όρια».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλύφθηκε η αυθαιρεσία της ΝΔ

«Η έγκριση της Eurostat για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 9,6%, αντί του 25,7% που είχε προτείνει η κυβέρνηση, έρχεται να αποκαλύψει την αυθαιρεσία και την προχειρότητα των κυβερνητικών προτάσεων αλλά και τις εμφανείς σκοπιμότητες, που όπως είχαμε υπογραμμίσει, υπέκρυπταν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης.

«Το γεγονός ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ θα ανέλθει μόνο στο 9,6%, σε συνδυασμό και με τις απαράδεκτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2010, προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της ήδη σκληρής λιτότητας και της πρωτοφανούς φοροεπιδρομής» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024