Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανατροπές στο Ασφαλιστικό για τους σημερινούς 30άρηδες προτείνει η Επιτροπή Σοφών

Ανατροπές στο Ασφαλιστικό για τους σημερινούς 30άρηδες προτείνει η Επιτροπή Σοφών

Μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις, ενοποιήσεις Ταμείων και κίνητρα για παραμονή στην εργασία μετά τα 65, αποτελούν μερικές από τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, οι οποίες αφορούν κυρίως στους σημερινούς 30άρηδες. Έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα, σύντομα ξεκινά ο διάλογος.

93

Ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι ενοποιήσεις Ταμείων, η παροχή κινήτρων για παράταση του εργασιακού βίου πέραν του 65ου έτους ηλικίας, είναι κάποιες από τις προτάσεις που περιέχει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την επίλυση του Ασφαλιστικού, όπως αποκάλυψε σε ΜΜΕ ο επικεφαλής Νίκος Αναλυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής θα γίνει εντός της εβδομάδας, σηματοδοτώντας την έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να έχει κλείσει το θέμα μέχρι το τέλος του 2008.

Όπως είπε ο κ. Αναλυτής επιβάλλεται η επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο με τρία χρόνια, «το εθνικό 61 πρέπει να γίνει τουλάχιστον 63».

Ακόμη μίλησε για παροχή οικονομικών κινήτρων, π.χ. μεγαλύτερη σύνταξη για μεγαλύτερη παραμονή στην εργασία.

Αντίθετα, πρότεινε ακόμη και περικοπή σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης ,«χωρίς σοβαρούς λόγους».

Η μεταρρύθμιση διευκρίνησε ο κ. Αναλυτής, θα αφορά τους εργαζόμενους που είναι σήμερα σε ηλικία 30 έως 40 ετών και σε καμία περίπτωση δεν θα θίγει όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Κωδικοποιώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Αναλυτή:

1) Προτείνεται η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μάλλον στα 67 έτη.

2) Περιορίζονται δραστικά οι πρόωρες συντάξεις, μέτρο από το οποίο θα θιγούν κυρίως οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά.

3) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με κίνδυνο η σύνταξη να μειωθεί έως και 20%.

4) Ενοποίηση Ταμείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενοποίηση δεν είναι πανάκεια, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στον ΟΑΕΕ, όπου η συγχώνευση των ταμείων (ΤΣΑ, ΤΕΒΕ και ΤΑΕ) έγινε χωρίς να καλυφθούν τα ελλείμματα. Αποτέλεσμα: ο ΟΑΕΕ πωλεί μετοχές για να καταφέρει να δώσει συντάξεις.

5) Κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά την ηλικία σύνταξης.

Έντονες αντιδράσεις

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις «εκθέσεις ιδεών», μιλά για «βίαιες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις» και προειδοποιεί για έντονες κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ «για να ακυρωθούν τα κυβερνητικά σχέδια για κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της στις κυοφορούμενες νέες ανατροπές του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει «οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των γνωστών «σοφών λαγών» προετοιμάζουν το έδαφος για βίαιες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, που φέρνουν στο φως την κρυφή ατζέντα της Κυβέρνησης.

«Κρύβουν επιμελώς τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος (που είναι οι πόροι και η χρηματοδότησή του) και επίμονα και μανιωδώς προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τα όρια ηλικίας (που είναι από τα υψηλότερα) και τις συντάξεις (που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη)».

»Προτείνουν την «δήθεν» εθελουσία παραμονή στην εργασία για προσαύξηση της σύνταξης και αποκρύπτουν την πραγματική τους βούληση, που είναι η γενικευμένη και υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας».

»Προτείνουν ενοποιήσεις Ταμείων, όταν η διαπιστωμένη πρόθεσή τους είναι να χαρίσουν τεράστια ποσά στους εργοδότες, όπως έγινε με τους τραπεζίτες που φόρτωσαν τα βάρη των Ταμείων στο ΙΚΑ».

»Πρόκειται για απαράδεκτες, επικίνδυνες και αδιέξοδες προσεγγίσεις που επιχειρούν να σαλαμοποιήσουν το πρόβλημα, να διχάσουν την κοινωνία, που προωθούν τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό ρόλο της κοινωνικής ασφάλισης».

»Η ΓΣΕΕ και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις «εκθέσεις ιδεών» και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να περιφρουρήσουν τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημ.Στρατούλης, κατήγγειλε την «de facto αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια με το επικάλυμμα της εθελοντικής επιλογής των ασφαλισμένων και τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων. Την ενοποίηση ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ με απαλλαγή εργοδοτών από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους και με το φόρτωμά τους στο ΙΚΑ, με ταυτόχρονη αφαίρεση δικαιωμάτων από ασφαλισμένους. Την εξαίρεση κλάδων και εργασιών από τον κανονισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τον περιορισμό της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά».

»Η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν λαμβάνει υπόψη της τα αποτελέσματα των εκλογών, την ισχνή αυτοδυναμία της και την ενίσχυση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυξημένες πλέον τις δυνάμεις και το ρόλο του, θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων για να ακυρωθούν τα κυβερνητικά σχέδια για κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Θα προωθήσει μια άλλη πολιτική στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και ουσιαστικής βελτίωσης των συντάξεων και των παροχών υγείας» κατέληξε ο Δημ.Στρατούλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024