Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασφυκτικά περιθώρια για τον προϋπολογισμό του 2008

Ασφυκτικά περιθώρια για τον προϋπολογισμό του 2008

Η νέα νίκη της ΝΔ στις εκλογές θεωρείται ότι συνιστά επιδοκιμασία της οικονομικής πολιτικής και στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν με ταχύτερο ρυθμό. Τα «καυτά» θέματα που θα ανοίξουν είναι το Ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας και η Παιδεία.

27

Η νέα νίκη της ΝΔ στις εκλογές θεωρείται ότι συνιστά επιδοκιμασία της οικονομικής πολιτικής και στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν με ταχύτερο ρυθμό.

Η φθορά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση της Αριστεράς διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην κοινωνία, που αναμένεται να σημαδευτεί από έντονες αντιπαραθέσεις στα «καυτά» θέματα της οικονομική ατζέντας, όπως το Ασφαλιστικό και η ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας.

Στο προσκήνιο, βεβαίως, είναι και το ζήτημα των αλλαγών στην Παιδεία, στην κατεύθυνση ενός ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού συστήματος συνδεδεμένου με την παραγωγή.

Επίσης, κυριαρχούν οι γενικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στις υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις.

Όπως έλεγαν στο Βήμα κορυφαία στελέχη της ΝΔ «μόνο η άμεση και δυναμική αντμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να φέρει αποτελέσματα». Με άλλα λόγια, αντιδημοφιλή μέτρα μπορούν να περάσουν μόνο όσο είναι «νωπή» η λαϊκή εντολή.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (πιθανότατα την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου), ο νέος υπουργός Οικονομίας (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο κ. Αλογοσκούφης) θα καταθέσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2008.

Στην τελική του μορφή, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναμφισβήτητα ο ΟΤΕ.

Η Marfin Investment Group έχει αυξήσει το ποσοστό της στον Οργανισμό σε 10% περίπου. Επισήμως, ελέγχει το 5,3% και εφόσον ξεπεράσει το 10% θα πρέπει να το γνωστοποιήσει στο Χρηματιστήριο.

Το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών θα συγκεντρώσει και η περίπτωση της ΔΕΗ και κυρίως η αναγκαία αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ), ενώ ανοικτό είναι αυτό το θέμα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στην ατζέντα υπάρχουν επίσης η ιδιωτικοποίηση των καζίνων Κέρκυρας και Πάρνηθας και η είσοδος της ΔΕΠΑ και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024