Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 4,1% το δεύτερο τρίμηνο

Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 4,1% το δεύτερο τρίμηνο

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 4,1% το β τρίμηνο φέτος, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% στο α τρίμηνο, ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές. Επιβεβαιώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, λέει η αντιπολίτευση.

27

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 4,1% το δεύτερο τρίμηνο φέτος, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% στο πρώτο τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι 3,2% στο πρώτο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,8%, συμβάλλοντας κατά 1% στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,6% και συνέβαλαν κατά 1,3% στην αύξηση της τελικής ζήτησης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,6%.

Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 και η αύξηση αυτή συνέβαλε κατά 1,9% ποσοστιαίες μονάδες στην τελική ζήτηση.

«Στο δεύτερο μισό του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί κοντά στο 4% ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται στο 4,0-4,1% συνεκτιμώντας και τη μικρή επίδραση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Οι κυριότερες συνιστώσες στον ρυθμό ανάπτυξης είναι η κατανάλωση και οι επενδύσεις» δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην ανάπτυξη

Από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρεται ότι οι πυρκαγιές θα «κόψουν» το 0,6% περίπου του ΑΕΠ (1,2 – 1,6 δισ. ευρώ).

Οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου που επλήγησαν συμβάλλουν κατά 4,5% στο ΑΕΠ και κατά 11,7% στην αγροτική παραγωγή.

Ωστόσο, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, ενδέχεται φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού να ξπεράσει και πάλι το 3% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να ζητήσει από την Κομισιόν να εξαιρεθεί η χώρα από τις διατάξεις του Συμφώνου (να μην τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης), βάσει του άρθρου 104 περί φυσικών καταστροφών.

Το κόστος των άμεσων μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων κυμαίνεται στα 200 – 300 εκατ. ευρώ (0,09% – 0,14% του ΑΕΠ).

Ανεπισήμως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο γ΄τρίμηνο θα επιβραδυνθεί κατά 0,25% περίπου (με το «παλαιό» ΑΕΠ).

Οι συνολικές ζημίες (όσες τουλάχιστον είναι μετρήσιμες) ενδέχεται να κυμανθούν σε 3 με 4 δισ. ευρώ (1,4% – 2% του ΑΕΠ), καθώς μόνο στην αγροτική παραγωγή υπολογίζονται σε 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη μετά τις εκλογές η αύξηση του ΦΠΑ (σε 20% ή 21%), η λήψη πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων (κυρίως μέσω της αύξησης των έμμεσεων φόρων) και συνολικά μία περιοριστική οικονομική πολιτική.

Στηρίζουν την ανάπτυξη στην κατανάλωση, λέει το ΠΑΣΟΚ

«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της οικονομίας για το 2ο τρίμηνο του 2007, επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στην ανάπτυξη της χώρας. Η αύξηση του ΑΕΠ από 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2007, μειώθηκε σε 4,1%, σημειώνοντας σημαντική πτώση» δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

«Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης, ενώ οι επενδύσεις σημειώνουν εντυπωσιακή μείωση, από 15,8% το πρώτο τρίμηνο σε 4,8% το δεύτερο τρίμηνο. H εθνική τραγωδία των πυρκαγιών, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει και ο ανεύθυνος τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να δικαιολογηθεί κατασκευάζοντας σενάρια περί «ασύμμετρης απειλής», θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας μας» πρόσθεσε η κυρία Παπανδρέου.

«Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση. Οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν τη λύση. Στις 17 Σεπτέμβρη θα έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» κατέληξε η Β.Παπανδρέου.

Για ανάπτυξη που ευνοεί τους λίγους, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η υποχώρηση της αύξησης του ΑΕΠ το β τρίμηνο στο 4,1% μαζί με την κατάρευση των επενδύσεων, οι οποίες, μάλιστα, ελάχιστα αφορούν επενδύσεις σε μηχανολογικό-παραγωγικό εξοπλισμό, αναδεικνύουν τους μεγάλους κινδύνους να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία καθοδική πορεία το επόμενο διάστημα. Το χειρότερο είναι ότι από αυτήν την ανάπτυξη επωφελούνται αποκλειστικά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και, πρώτ απ όλα οι τράπεζες, των οποίων τα υπερκέρδη από την καταλήστευση του ελληνικού λαού, καλπάζουν σε ιλιγγιώδη ύψη, προκαλώντας τα στοιχειώδη αισθήματα δικαιοσύνης του ελληνικού λαού» σχολίασε ο Παν.Λαφαζάνης υπεύθυνος Οικονομίας του ΣΥΝ.

«Έχουμε μία ανάπτυξη που αυξάνει τον πλούτο των ολίγων και μεγαλώνει την υποβάθμιση και τη φτώχεια των πολλών, η οποία στηρίζεται στον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και σε όλο και μεγαλύτερα εξωτερικά ελλείμματα, που διεκδικούν τα πρωτεία σε όλον τον κόσμο. Αυτού του είδους η ανάπτυξη, την οποία στηρίζουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μέλλον και θα προκαλεί όλο και μεγαλύτερα οικονομικά και κυρίως κοινωνικά και οικολογικά αδιέξοδα» προσέθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024