Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξειδικεύτηκαν τα άμεσα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ των πυροπαθών

Εξειδικεύτηκαν τα άμεσα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ των πυροπαθών

Εξειδικεύτηκαν τα άμεσα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Για διαδικασίες-πείραμα μίλησε ο υπουργός Γ.Αλογοσκούφης.

28

Εξειδικεύτηκαν τα άμεσα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα προβλέπονται σε αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα που εκδόθηκαν μετά από συνεργασία του υφυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Τα μέτρα είναι δύο κατηγοριών: Πρώτον, μέτρα που αφορούν τους πυρόπληκτους της χώρας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, και, δεύτερον, μέτρα που αφορούν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Τα μέτρα

– Για όλους τους πυρόπληκτους της χώρας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναστέλλεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι 29/02/2008, η καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων οφειλών μέχρι 31/08/2007.

– Για όλους τους πυρόπληκτους της χώρας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, παρατείνεται μέχρι 29/02/2008 η καταβολή των οφειλών που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 31/08/2007.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η υποχρέωση για καταβολή μετά την 29/02/2008 ρυθμίζεται σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις.

– Για όλους τους πυρόπληκτους της χώρας, φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, παρατείνεται μέχρι 29/02/2008 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και καταβολής του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, των οποίων η ημερομηνία υποχρέωσης λήγει μετά την 25/08/2007.

– Για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, αναστέλλεται και παρατείνεται για δύο μήνες χωρίς προσαυξήσεις η καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων οφειλών που υπάρχουν κατά την 25/08/2007 ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του διμήνου μέχρι 31/10/2007.

– Για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων , των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, παρατείνεται για δύο μήνες η υποβολή δηλώσεων καταβολής ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων των οποίων η ημερομηνία υποχρέωσης λήγει μετά την 25/08/2007.

– Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι δωρεές σε είδος των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Ν.Π.Δ.Δ., Ιδρύματα και Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Δημόσιο καθώς και Ιερές Μητροπόλεις και Ναούς με σκοπό την στήριξη των πολιτών στους πυρόπληκτους νομούς Αρκαδίας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Διαδικασίες-πείραμα

Ο υπουργός Γ.Αλογοσκούφης έδωσε το πρωί κατευθύνσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη και ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς καθώς και στους γενικούς διευθυντές του ΥΠ.ΟΙ.Ο.

«Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας για τη διαδικασία μόνο υπεύθυνη δήλωση ότι «βεβαίως, θα διασταυρώσουμε εκ των υστέρων την ακρίβεια αυτών των υπεύθυνων δηλώσεων. Κάθε εβδομάδα οι τράπεζες θα δίνουν στοιχεία και θα πρέπει κατά προτεραιότητα να συγκροτηθούν οι υπηρεσίες που θα τα διασταυρώνουν». «Η λογική της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ότι ο προληπτικός έλεγχος που υπάρχει στο Δημόσιο αντικαθίσταται από την εκ των υστέρων διασταύρωση. Και είναι αυτό ένα πείραμα, μήπως μπορέσουμε να αλλάξουμε τις διαδικασίες της διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση για να απλοποιήσουμε τα πάντα» τόνισε.

«Το δεύτερο που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατόν το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πληγεισών Περιοχών» πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας: «Εδώ οι κατευθύνσεις είναι οι εξής. Πρώτον, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τι δυνατότητες υπάρχουν για μεταφορά πόρων από προγράμματα τα οποία δεν έχουν μεγάλη απορροφητικότητα. Το δεύτερο είναι μέσα από τις ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων: Τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα από τον επενδυτικό νόμο να δώσουμε προτεραιότητα στις αιτήσεις από τις πληγείσες περιοχές. Να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να γίνουν κοινωνικές υποδομές κατά προτεραιότητα σε αυτές τις περιοχές. Πρέπει να δούμε τι φορολογικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε, πέραν από αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Να δώσουμε κίνητρα για ένα διάστημα δύο ως τριών ετών, που ίσως χρειαστεί για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις περιοχές αυτές».

Ο κ. Αλογοσκούφης επισκέφθηκε το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των πληγέντων 1555 και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ταμείου Αλληλεγγύης Πέτρο Μολυβιάτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024