Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Μέτρα για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυξάνοντας παράλληλα κατά 20 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των ζημιών.

28

Μέτρα για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυξάνοντας παράλληλα κατά 20 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις είναι δύο κατηγοριών: Πρώτον, μέτρα που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και, δεύτερον, μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Ειδικότερα, τα μέτρα που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις του 2007 περιλαμβάνουν:

1. Την ενίσχυση τους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με το ποσό των 5.000 ευρώ.

2. Την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων καθώς και των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

3. Την αναστολή για έξι μήνες των πλειστηριασμών, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους σε τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

4. Αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

5. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ήταν μέχρι σήμερα στο 70% αυξάνεται στο 80%.

6. Η επιδότηση του επιτοκίου, που κάλυπτε μέχρι σήμερα 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.

Τα μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας, περιλαμβάνουν:

Α. Το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007 προς τις τράπεζες. Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών, δηλαδή η πρώτη δόση είναι καταβλητέα στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Το υπόλοιπο δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι δέκα χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά την περίοδο χάριτος και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Β. Επιδοτείται από το κράτος η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 ευρώ, 80% έως 20.000 ευρώ, 50% έως 60.000 ευρώ και 30% για δάνεια έως 90.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.

Γ. Καλύπτεται από τον ΟΠΕ το κόστος παρουσίας τους σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού μέχρι το τέλος του 2007.

Δ. Μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς».

«Επανάληψη ανεπαρκών ημίμετρων» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά, είπε ο κ. Ραγκούσης, προέρχονται από μία κυβέρνηση η οποία δεν είναι σε θέση να μιλήσει για την επόμενη μέρα, καθώς όφειλε να συντονίσει τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να μην αναγκαστεί να πάρει μέτρα για την επόμενη μέρα.

Το ΚΚΕ σχολίασε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαγγέλλει μέτρα που είναι κάτω από τις περιστάσεις. Ουσιαστική μέριμνα για τους πυρόπληκτους π.χ. δεν είναι να τους χορηγείς δάνεια για να ξαναφτιάξουν σπίτι τους, αλλά να τους εξασφαλίσεις δωρεάν κατοικία. Να καταργηθούν εντελώς τα προηγούμενα δάνεια και όχι να παγώσουν για ένα 6μηνο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024