Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΝ η α΄ φάση του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών

Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΝ η α΄ φάση του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η πρώτη φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών, έπειτα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Στην απόφαση εξειδικεύεται για κάθε έτος και για κάθε κατηγορία σταθμού η διατιθέμενη ισχύς.

27

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η πρώτη φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών, έπειτα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η έγκριση έρχεται σε συνέχεια απόφασης του κ. Δ.Σιούφα, στις 25 Απριλίου, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν.3468/2006 για την «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΣΗΘΥΑ».

Όπως είπε ο κ. Σιούφας, με την τροποποιητική απόφαση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών στόχος είναι:

1) Η επίτευξη της κατά το δυνατόν ταχύτερη διείσδυση της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με την αύξηση του στόχου για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σταθμών στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας από 500 MWp που είχε τεθεί με το πρόγραμμα τον περασμένο Απρίλιο σε 640 MWp, εκ των οποίων 50 MWp θα αναπτυχθούν αποκλειστικά από «αυτοπαραγωγούς» (καταναλωτές που γίνονται και παραγωγοί), δηλαδή δεν επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα.

2) Η παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών σε περιοχές που έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μακροχρόνια εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων για τη στήριξη του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη πρόσθετης φωτοβολταϊκής ισχύος:

* 50 MWp στο νομό Αρκαδίας με άμεση ένταξη (αδειοδότηση εντός του 2007) ώστε να επιτευχθεί παράλληλα και η περαιτέρω στήριξη του νοτίου ηλεκτρικού συστήματος κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης.

* 30 MWp στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με χρονική κλιμάκωση 4 ετών (2007-2010) στην αδειοδότησή τους.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΡΑΕ στηρίζουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τα μεγάλα ενεργειακά κέντρα της χώρας στη Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Αρκαδία που λειτουργούν με καύσιμο το λιγνίτη.

3) Ο διαχωρισμός των διασυνδεδεμένων νησιών από τις διοικητικές περιφέρειες στις οποίες εντάσσονται με το πρόγραμμα, όσον αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, ώστε να ακολουθηθεί ενιαία στρατηγική ανάπτυξης των σταθμών αυτών σε όλη τη νησιωτική χώρα. Η στρατηγική αυτή προβλέπει την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών στα νησιά, λόγω και της ιδιαίτερης οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξής τους, καθώς και του ιδιάζοντος περιβαλλοντικού χαρακτήρα τους.

Η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς που προβλέπεται στη φάση αυτή να αναπτυχθεί στα διασυνδεδεμένα νησιά ανέρχεται σε 20 MWp και επιμερίζεται σε κάθε νησί με βάση τις δυνατότητες και τις ηλεκτρικές καταναλώσεις τους. Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν διαταράσσεται το επενδυτικό περιβάλλον και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με το πρόγραμμα στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, παρέχεται, με την τροποποίηση αυτή, πρόσθετη φωτοβολταϊκή ισχύς 10 MWp αποκλειστικά για τα διασυνδεδεμένα νησιά.

4) Η παροχή νέων ευκαιριών για τη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα περιθώρια και το ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον των ενδιαφερομένων που έχει εκφραστεί με την υποβολή σχετικών αιτήσεων, περιορίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης τέτοιων σταθμών από αυτοπαραγωγούς.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς έχει οφέλη τόσο στο δίκτυο, όσο και στην ελληνική οικονομία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις καλλιέργειας φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης από τους καταναλωτές.

Έτσι, συνέχισε ο υπουργός, με την τροποποίηση του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς συνολικής ισχύος 50 MWp στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, για την οποία θεωρείται ως εντασσόμενη στο πρόγραμμα ισοδύναμη ισχύς 10 ΜWp, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή άλλους περιορισμούς ως προς το μέγεθος των σταθμών.

Στην απόφαση εξειδικεύεται για κάθε έτος και για κάθε κατηγορία σταθμού η διατιθέμενη φωτοβολταϊκή ισχύς, όπως αυτή είχε προβλεφθεί με το πρόγραμμα και αυξήθηκε περαιτέρω με την εν λόγω τροποποίησή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024