Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για μπλακ άουτ από την υψηλή κατανάλωση ρεύματος στον καύσωνα

Φόβοι για μπλακ άουτ από την υψηλή κατανάλωση ρεύματος στον καύσωνα

Από τη Δευτέρα άρχισαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας και την Τρίτη είχαμε την υψηλότερη αιχμή φορτίου του χρόνου, δεύτερη ημέρα μιας κρίσιμης εβδομάδας κατά την οποία προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σημαντική κατανάλωση.

27

Από τη Δευτέρα άρχισαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, πρώτη ημέρα μιας κρίσιμης εβδομάδας κατά την οποία προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σημαντική κατανάλωση, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11.000 μεγαβάτ.

Η εταιρεία όμως υποστηρίζει ότι με τα αποθέματα που έχει, αλλά και την αγορά ρεύματος από τις γειτονικές χώρες, έχει εξασφαλίσει φορτιο 11.000ΜW όταν η ύψιστη ζήτηση σε συνθήκες καλοκαιριού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10.300MW.

«Σήμερα (Τρίτη) είχαμε την υψηλότερη αιχμή φορτίου του χρόνου. Διαχειριστήκαμε με ευχέρεια φορτία της τάξεως των 9.240 μεγαβάτ, τα οποία σημειώθηκαν περί την πρώτη μετά μεσημβρία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου.

Από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε δύο μετασχηματιστές λόγω υπερφόρτισης το μεσημέρι της Δευτέρας, σημειώθηκαν ημίωρες διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια. Tην ώρα εκείνη η κατανάλωση είχε φθάσει τις 8.720 μεγαβάτ.

Για να προετοιμαστεί η ΔΕΗ όσον αφορά την επικείμενη ζήτηση, έχει προχωρήσει σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ιταλία με κόστος περίπου 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για το κρίσιμο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου.

Οι διαγωνισμοί του ΔΕΣΜΗΕ για προμήθεια ρεύματος ξεκινούν περίπου από 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, οπότε η ΔΕΗ υπολογίζεται να χάσει περίπου 20 εκατ. ευρώ ως τις 31 Ιουλίου μόνο από αυτή την αιτία. «Υπεύθυνη» είναι η εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς λόγω σπατάλης των υδάτινων πόρων τους προηγούμενους μήνες.

Όσον αφορά τις εισαγωγές από Τουρκία, πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρουν ότι οι Τούρκοι για να δώσουν ρεύμα απαιτούν πρωτόκολλο ανταλλαγής ισχύος, κάτι που χρειάζεται προετοιμασία, άρα είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν οι εισαγωγές.

Παρά τη διασφάλιση 1.300 μεγαβάτ από εισαγωγές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση αφού το σύστημα με τους παλαιούς λιγνιτικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής και τα αντίστοιχα δίκτυα θα πρέπει να υπεραποδώσει για να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση.

Από την Τετάρτη και μετά η κατανάλωση λόγω των κλιματιστικών θα «χτυπήσει κόκκινο» με απροσδιόριστες συνέπειες.

Το 2006 το ρεκόρ της κατανάλωσης ηλεκτρισμού ήταν γύρω στις 10.300 μεγαβάτ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο κατά 700 μεγαβάτ. O γγ Ανάπτυξης Ν.Στεφάνου δήλωσε στο «Βήμα» ότι υπάρχει προετοιμασία για σημαντική ζήτηση αιχμής και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά.

Σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα απευθύνει έκκληση στους αγρότες για οικονομία τις ώρες αιχμής, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά εκστρατεία προς τα νοικοκυριά για μείωση της κατανάλωσης στο σπίτι.

Το πρόβλημα όσον αφορά την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια είναι σημαντικό, αφού το πρόσφατο κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας αφαίρεσε γύρω στα 800 μεγαβάτ διαθέσιμου ρεύματος από τη ΝΑ Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024