Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ουρές» επενδυτών για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

«Ουρές» επενδυτών για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Χιλιάδες αιτήσεις για αδειοδότηση πάρκων φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν καταθέσει στα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών Έλληνες και ξένοι επενδυτές, καθώς τα κίνητρα που παρέχει η σχετική νομοθεσία λειτουργούν σαν μαγνήτης.

27

Χιλιάδες αιτήσεις για αδειοδότηση πάρκων φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν καταθέσει στα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών Έλληνες και ξένοι επενδυτές.

Η εξασφαλισμένη αγορά της παραγόμενης κιλοβατώρας από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Ενέργειας για 20 χρόνια και οι επιδοτήσεις έως 60% της επένδυσης που δίνει ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους επιχειρηματίες.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα» ,το αποτέλεσμα είναι ότι στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας οι αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων «τρέχουν» πλέον με ρυθμό 20 την ημέρα, από 10 που ήταν μέχρι και τον Απρίλιο. Συνολικά μέχρι και τον Μάιο είχαν κατατεθεί 2.157 αιτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων τους τελευταίους επτά μήνες.

Τα Μεγαβάτ που αντιστοιχούν σε όλες αυτές τις επενδύσεις, εφόσον υλοποιηθούν, αντιστοιχούν σε 656,805, ενέργεια που ξεπερνάει ήδη το «πλαφόν» των 500 MW πανελλαδικά, το οποίο έχει τεθεί ως στόχος από την κυβέρνηση για το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας ώς το 2014. Κ

Το διάστημα κατά το οποίο η ΡΑΕ θα δέχεται αιτήσεις για την εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών ισχύος ώς 150 ΚW στα μη διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας νησιά, αρχίζει από τις 2 Ιουλίου και λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά sτα μικρά συστήματα με ισχύ ώς 100 κιλοβάτ, για τα οποία ο νόμος προβλέπει ότι ο επενδυτής θα εισπράττει επί 20 χρόνια εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που θα πουλάει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ίση με 0,45 ευρώ/khw(εφόσον πρόκειται για το διασυνδεδεμένο δίκτυο) και 0,50 ευρώ/ kwh εφόσον πρόκειται για τα νησιά.

Όσον αφορά το κόστος, ένα πάρκο ισχύος 100 kw έχει μέσο κόστος τα 700.000-750.000 ευρώ, εκ των οποίων απαιτούνται σαν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024