Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καπέλο» 36 εκατ. ευρώ στο δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ, αποκάλυψη για το ΤΑΞΥ

«Καπέλο» 36 εκατ. ευρώ στο δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ, αποκάλυψη για το ΤΑΞΥ

Με «καπέλο» της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι πωλήθηκε στο ΤΣΠΕΑΘ το δομημένο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2006. Αποκαλύψεις για υπερτιμημένες έως 5,5% αγορές ομολόγων από το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

27

Με «καπέλο» της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι πωλήθηκε στο ΤΣΠΕΑΘ το δομημένο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2006.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα», το εν λόγω ομόλογο είχε στις 10 Ιουλίου, όταν εξεδόθη, πραγματική αξία που αντιστοιχούσε περίπου στο 70-72% της ονομαστικής του, στην οποία και πουλήθηκε. Δηλαδή ήταν και αυτό υπερτιμημένο όπως το κρυφό ομόλογο και μάλιστα πολύ περισσότερο, κατά 28-30% ή κατά 36,4-39 εκατ. ευρώ.

Εννέα μήνες μετά, η τιμή αυτού του ομολόγου έχει ανέβει, αλλά και πάλι είναι πολύ κάτω από την ονομαστική αξία του, δηλαδή βρίσκεται περίπου στο 80% της ονομαστικής του αξίας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ομόλογο πουλήθηκε εξ ολοκλήρου στο ΤΣΠΕΑΘ, καθώς φαίνεται πως εκδόθηκε για λογαριασμό του και αντιπροσωπεύει το 20% των αποθεματικών του, ποσοστό που κρίνεται εξαιρετικά υψηλό.

Το ομόλογο έχει διάρκεια 20 έτη και στα πρώτα 5 έτη δίνει απόδοση 6%, ενώ στη συνέχεια αυτή δομείται με βάση τη διαφορά των επιτοκίων αγγλικής λίρας και ευρώ. Σύμφωνα με την τραπεζική πηγή, την περίοδο της αγοράς του μπορούσε να υπολογίσει κανείς ότι το ομόλογο θα είχε αρνητική απόδοση από τον 7ο χρόνο και μετά, δηλαδή στην πράξη μηδενική, αφού το κεφάλαιο είναι διασφαλισμένο.

Πήρε προμήθεια πριν την έκδοση;

«Το Βήμα» επανέρχεται στο θέμα της είσπραξης προμήθειας από την JP Morgan πριν την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με όσα είπε η κυβέρνηση για το θέμα, δεν υποστήριξε ότι το Δημόσιο πλήρωσε προμήθειες στην αμερικανική τράπεζα, αλλά ότι οι προμήθειες είχαν εξασφαλιστεί πριν την έκδοση του τίτλου.

Νέο έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα την Παρασκευή δείχνει ότι στις 16 Φεβρουαρίου ο -τότε- πρόεδρος του Ταμείου Αγ.Σημαιοφορίδης με έγγραφο του στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητούσε από την κεντρική τράπεζα να πληρωθεί η «Ακρόπολις» για την αγορά του ομολόγου το ποίο δεν είχε ακόμα εκδοθεί.

«Καπέλο» και στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλαλήλων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου νέες διαστάσεις δίνει στην υπόθεση η αποκάλυψη ότι το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων αγόρασε δομημένα προϊόντα σε τιμές πάνω από το άρτιο, δηλαδή πάνω από το 100.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην Ομοσπονδία εργατών επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών καταστημάτων Λεωνίδα Καραθανάση, το Ταμείο αγόραζε ομόλογα σε τιμές από το 103 έως και το 105,5.

Το θέμα έφερε στη Βουλή η υπεύθυνη Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν την Τετάρτη 12 διοικητές Ταμείων. Με βάση τα νέα στοιχεία, το ΤΑΞΥ έχει αγοράσει δομημένα ομόλογα αξίας κοντά στα 150 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 38% της περιουσίας του

Όπως επισημαίνει το «Έθνος», η υπόθεση παίρνει νέες διαστάσεις μετά την αποκάλυψη πως το Ταμείο αγόραζε ομόλογα πάνω από το άρτιο (κάτι που μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί πως έκανε μόνο το ΤΕΑΔΥ).

ΣΣύμφωνα με καταγγελίες, ομόλογα σαν αυτά πωλούνταν κάτω από το άρτιο σε τιμές από 85 μέχρι 97 και σήμερα κάποια από αυτά έχουν πέσει και κάτω από το 75. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η υπόθεση είναι πως η ονομαστική αξία των δομημένων ομολόγων που αγόρασε το ΤΑΞΥ το 2005, ήταν 80 εκατ. ευρώ και σήμερα η αξία τους υπολογίζεται σε 73.5 εκατομμύρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024