Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριν την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν οι προμήθειες

Πριν την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν οι προμήθειες

Οι προμήθειες του «αμαρτωλού» ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν πριν καν εκδοθεί ο τίτλος, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που φέρνει την Πέμπτη «Το Βήμα» στο φως της δημοσιότητας. Στην «Ακρόπολις» σκοντάφτει η επαναγορά του ομολόγου, στη Βουλή μιλά ο Γ.Αλογοσκούφης.

27

Οι προμήθειες του «αμαρτωλού» ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν πριν καν εκδοθεί ο τίτλος, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα και τις υπογραφές των Π.Δούκα και Γ.Κουρή που φέρνει την Πέμπτη «Το Βήμα» στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, στις 6 Φεβρουαρίου εκδίδεται η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας (με τις υπογραφές των κ.κ. Π.Δούκα και Β.Μεϊμαράκη) για την έκδοση του δανείου.

Έξι ημέρες αργότερα, φθάνει στο γραφείο του επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου Γ.Κουρή το έγγραφο της JP Morgan για τους όρους της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων (swap), το οποίο υπογράφεται και στη συνέχεια το swap ενεργοποιείται (κάτι που θεωρείται πρωτοφανές πριν την έκδοση), με αποτέλεσμα η αμερικανική τράπεζα να κερδίσει 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Αφού εισπράχθηκε το swap, στις 21 Φεβρουαρίου υπογράφεται η σύμβαση για την έκδοση του ομολόγου. Ημερομηνία είσπραξης είναι η 22η Φεβρουαρίου, η οποία ακολούθησε την είσπραξη του swap.

Φόρμουλα επαναγοράς

Εν τω μεταξύ, η επιστροφή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ δείχνει να σκοντάφτει στην Ακρόπολις, καθώς οι ιδιοκτήτες της φέρονται να έχουν εισπράξει προμήθειες σύστασης των Ταμείων στη North Asset Management, τις οποίες αρνούνται να επιστρέφουν αφού είναι και εκτεθειμένοι στις αρχές.

Μέρος των προμηθειών αυτών εκτιμάται ότι είναι τα 4,2 εκατ. ευρώ που βρήκε ο Γ.Ζορμπάς στα γραφεία της Hitech και φέρεται να εισέπραξε η Ακρόπολις.

Σήμερα ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται η απάντηση της ΝΑΜ στην πρόταση της JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου. Η όλη διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα από τα 280 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν στα Ταμεία, ενώ παράλληλα τα αιτήματα για την επιστροφή των ζημιών και σε άλλα Ταμεία θα πάρουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τα δομημένα ομόλογα και τις ζημιογόνες επενδύσεις των Ταμείων.

Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ζήτησαν να ενημερώσουν την Επιτροπή της Βουλής για το ομόλογο, τόσο οι αρμόδιοι της JP Morgan όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της North Asset Management Γ.Παπαμαρκάκης.

Απάντηση Αντώναρου

«Δεν προκύπτει θέμα πρωθύστερης (της έκδοσης του ομολόγου) προμήθειας από τα στοιχεία που παραθέτει Το Βήμα. Είναι προφανές πως όλοι οι όροι κάθε δανείου συμφωνούνται λίγο πριν από την τελική έκδοση. Με το δημοσίευμά της η εφημερίδα ή δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα ή καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία εντυπώσεων» τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Ευ.Αντώναρος τόνισε πως «ασφαλώς δεν υπήρξε καταβολή χρημάτων» πριν από την τελική έκδοση του ομολόγου.

Σε συναφές ερώτημα ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπενθύμισε δε ότι σε παλαιότερη ανακοίνωση του Λογιστηρίου του Κράτους υπογραμμιζόταν πως «δεν καταβλήθηκε καμιά προμήθεια, ούτε έξοδα πάσης φύσεως».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024