Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώληση του 20% και κοινό μάνατζμεντ ο στόχος του Γ.Αλογοσκούφη για τον ΟΤΕ

Πώληση του 20% και κοινό μάνατζμεντ ο στόχος του Γ.Αλογοσκούφη για τον ΟΤΕ

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον ΟΤΕ είναι η πώληση ενός ποσοστού γύρω στο 20% σε στρατηγικό εταίρο ή σύμμαχο και το μάνατζμεντ θα ασκείται από κοινού από το Δημόσιο και τον αγοραστή, όπως αποκαλύπτει ο Γ.Αλογοσκούφης. Κατά της κίνησης τάσσεται το 58% των πολιτών.

53

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον ΟΤΕ είναι η πώληση ενός ποσοστού γύρω στο 20% σε στρατηγικό εταίρο ή σύμμαχο και το μάνατζμεντ θα ασκείται από κοινού από το Δημόσιο και τον αγοραστή, όπως αποκαλύπτει ο Γ.Αλογοσκούφης. Κατά της κίνησης τάσσεται το 58% των πολιτών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, σημειώνει ότι ο στόχος της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού είναι στρατηγικός, αλλά το σχέδιο θα ματαιωθεί, «αν δεν βρούμε τον κατάλληλο σύμμαχο». Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνει, ίσως επιλεγεί μια περαιτέρω μετοχοποίηση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να μπορέσει να γίνει η επιλογή του εταίρου.

Σε ερώτηση γιατί η ΝΔ εγκατέλειψε το θέμα τις πώλησης ζημιογόνων επιχειρήσεων, ο υπουργός απαντά ότι «αποκρατικοποιήσεις ζημιογόνων εταιριών δεν μπορούν να γίνουν γιατί κανένας δεν αγοράζει ζημιές» και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας αποκρατικοποίηση ζημιογόνων εταιριών».

Επισημαίνει, δε, ότι για τις εταιρίες αυτές «προέχει η εξυγίανσή τους, προτού σκεφτείς οποιασδήποτε μορφής αποκρατικοποίηση».

Επιπλέον, μιλώντας στη σύνοδο της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, την Κυριακή, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε: «Η ιδεολογία μας δεν είναι ιδεολογία κρατικοποιήσεων. Δεν αντιλαμβανόμαστε το κράτος ως κερδοσκόπο, αλλά ως ρυθμιστή».

Εξ άλλου, σχετικά με την κατάσταση στα λιμάνια, ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει στη συνέντευξή του ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει καμία σχέση «με τη διαδικασία που προωθείται», η οποία «είναι αποκλειστική πρωτοβουλία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας», ενώ διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα διένεξης» μεταξύ των δύο υπουργείων.

Γκάλοπ για τις αποκρατικοποιήσεις

Ξεπούλημα χαρακτηρίζουν οι πολίτες την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής της στον OTE και το ενδεχόμενο να εκχωρήσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτες επενδυτές.

Σε τηλεφωνική δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «Eθνους της Kυριακής», αποτυπώνεται η αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών σε σχέδια ιδιωτικοποίησης μεγάλων Eπιχειρήσεων Kοινής Ωφέλειας, όπως ο OTE, η ΔEH, η Oλυμπιακή και οι ΔEKO των συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 64,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του OTE, ενώ μόλις το 33% είναι αντίθετο με τον δημόσιο χαρακτήρα του Oργανισμού.

Eντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στο συγκεκριμένο ερώτημα όσον αφορά τις απαντήσεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού το 54,3% των ψηφοφόρων της Nέας Δημοκρατίας εμφανίζονται υπέρμαχοι ενός δημόσιου οργανισμού τηλεπικοινωνιών. Στους ψηφοφόρους του ΠAΣOK η άποψη αυτή συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 76,7% των ερωτηθέντων.

Σε άλλο ερώτημα το 58% των ερωτηθέντων απαντά ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του OTE αποτελεί ξεπούλημα, ενώ μόλις το 33% θεωρούν ότι μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση. Aναλυτικά, ξεπούλημα χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση το 42,5% των ψηφοφόρων της NΔ και το 69,3% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK.

Όσον αφορά το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης στον OTE με παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, αρνητική άποψη διατυπώνει το 64% των ερωτηθέντων και θετική το 32%. Oι αρνητικές γνώμες για την εκχώρηση του μάνατζμεντ μεταξύ των ψηφοφόρων της NΔ φτάνουν στο 48,4% και οι θετικές το 48%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024