Για την Alternatifbank

Σε συμφωνία κατέληξε η Alpha Bank με τον όμιλο Anadolu στην Τουρκία

Σε συμφωνία κατέληξε η Alpha Bank με τον όμιλο Anadolu στην Τουρκία
in.gr audio player
Αθήνα
H Αlpha Bank ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον τουρκικό όμιλο Αnadolu για την σύσταση κοινής εταιρίας συμμετοχών που θα ελέγχει την Alternatifbank, κάνοντας το πρώτο της βήμα στην τουρκική τραπεζική αγορά.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, ύψους 384,3 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η Alpha Bank θα καταβάλει τίμημα ίσο με το ήμισυ του ποσού αυτού.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές θα δημιουργήσουν από κοινού μία εταιρία συμμετοχών, στην οποία θα συμμετέχουν κατά 50% εκάστη, το ενεργητικό της οποίας θα συνίσταται από τις συμμετοχές του Ομίλου Αnadolu στις εταιρίες Abank και Alease (Alternatiflease), δηλαδή 94% και 95% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αντιστοίχως.

Η εταιρία συμμετοχών θα κατέχει επίσης εμμέσως το 100% της χρηματιστηριακής εταιρίας Alternatif Yatirim, το 45% της εισηγμένης εταιρίας διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου Alternatif Yatirim Ortkaligi, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας και της χρηματιστηριακής εταιρίας, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, τα δύο μέρη θα υποβάλουν προαιρετική δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της Abank και της Alease με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους μετόχους πλειοψηφίας, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν για την ισάριθμη εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρίας συμμετοχών και για την από κοινού λήψη αποφάσεων σε όλα τα θέματα στρατηγικής σημασίας.

O πρόεδρος της Abank, κ. Tuncay Ozilhan θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία συμμετοχών που θα δημιουργηθεί, καθώς και στην Abank. Ο κ. Ozilhan έχει διατελέσει τρεις φορές πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη