Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι νέοι φέρνουν την «άνοιξη» στις ψηφιακές τεχνολογίες

Οι νέοι φέρνουν την «άνοιξη» στις ψηφιακές τεχνολογίες

Μεγάλη διείσδυση στις νεαρές ηλικίες και σταθερή αύξηση της χρήσης του σημειώνει το Διαδίκτυο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας πενταετίας καταγράφει η χρήση  υπολογιστών.

88

Μεγάλη διείσδυση στις νεαρές ηλικίες και σταθερή αύξηση της χρήσης του σημειώνει το Διαδίκτυο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

Τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας πενταετίας, κατά 30,6%, καταγράφει η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών το πρώτο τρίμηνο του 2006 σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, παρατηρείται αύξηση 28,4% στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό των ατόμων που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από όλους τους χώρους, ανήλθε στο 28,9%.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 37,6%. Σε σχέση με το 2005, ο πληθυσμός ηλικίας 16–74 ετών, που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Η/Υ, μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για τη χρήση του Διαδικτύου το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, κυριότερος λόγος πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες (αντιστοιχεί σε ποσοστό 78,9%) και ακολουθούν η αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (58,5%), το διάβασμα εφημερίδων και περιοδικών (48%), η αναζήτηση πληροφοριών για ταξίδια και καταλύματα (40,2%) και ο τομέας παιχνίδια-μουσική (με 38,7%).

Ειδικότερα:

• Το 69% των νέων ηλικίας 16–19 ετών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, κυρίως, για παιχνίδια και μουσική.

• Για νέους ηλικίας 20–24 ετών ο κυριότερος λόγος είναι η αποστολή και η λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

• Για τις ηλικίες από 25–69 ετών η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες αποτελεί τον κυριότερο λόγο πλοήγησης.

Σε σχέση με την έρευνα του 2005, οι λόγοι για τους οποίους τα νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από την κατοικία τους, παραμένουν ίδιοι. Κυριότερος λόγος, με ποσοστό 55,7%, είναι η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες και ακολουθούν η έλλειψη ικανοτήτων πρόσβασης, με ποσοστό 24,1%, και η αντίληψη ότι το περιεχόμενο είναι επιζήμιο, με ποσοστό 18,0%.

Μείωση καταγράφεται στο κόστος εξοπλισμού και πρόσβασης, λόγοι που τα πρώτα χρόνια της έρευνας ήταν από τους κυριότερους (2002 : 21,0% και 17,0%, αντίστοιχα, και 2006 : 10,6% και 10,7%, αντίστοιχα).

Υπολείπονται ακόμη τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο το 23% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την κατοικία του. Η πλειοψηφία (83%) των νοικοκυριών που διαθέτουν Internet στην κατοικία τους χρησιμοποιεί σύνδεση με modem μέσω τηλεφωνικής γραμμής, αναλογικής ή ISDN. Δηλαδή από αυτούς που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι τους, μόνο το 17% έχει ευρυζωνική πρόσβαση. Παρατηρείται πάντως σταθερή αύξηση κατά 16% στις συνδέσεις ευρείας συχνότητας DSL.

Χρήση τεχνολογίας, ανά ηλικιακή ομάδα

• Οκτώ στα 10 παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο (80,0%)

• Εννιά στα 10 παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή (94,4%).

• Επτά στα 10 παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο (71,1%).

• Εννιά στους 10 νέους ηλικίας 16 – 19 ετών έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή (90,9%).

• Οκτώ στους 10 νέους ηλικίας 16 – 19 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο (80,4%).

• Τρία στα 10 άτομα ηλικίας 60 – 84 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο (29,1%).

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, ύψους 450 εκατ. ευρώ, που έχει ως στόχο να φέρει το γρήγορο Internet από το 0,1% του πληθυσμού στις αρχές του 2004, τουλάχιστον στο 7% έως το 2008, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι μέχρι το ερχόμενο Σάββατο θα γίνουν γνωστές οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην ευρυζωνική ανάπτυξη της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υλοποιούνται περισσότερες από 40 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, οι δήμοι της χώρας μετέχουν στην «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση», αποκτώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της τεχνολογίας. Επίσης, ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην επιχειρηματικότητα στον τομέα των τεχνολογιών, με την σύσταση του «Ταμείου για το Ψηφιακό Άλμα», το οποίο έχει στη διάθεσή του πόρους ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της έναρξης νέων επιχειρήσεων.

Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε επίσης ότι η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας μετονομάζεται σε Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού. Ο σκοπός της συμπληρώνεται και το πεδίο δράσης της διευρύνεται, ώστε η τεχνολογία να αποκτήσει οριζόντιο χαρακτήρα στην οικονομία και την κοινωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024