Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των προνομιούχων μετοχών της τουρκικής τράπεζας Finansbank, έναντι συνολικού τιμήματος 2,774 εκατ. δολαρίων. Για «ιδανικό στρατηγικό σύμμαχο» έκανε λόγο ο Τ.Αράπογλου.

53

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των προνομιούχων μετοχών της τουρκικής τράπεζας Finansbank από τη Fiba Holbing και τις συνδεδεμένες εταιρίες της, έναντι συνολικού τιμήματος 2,774 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 451 εκατ. δολάρια αφορούν τις προνομιούχες (ιδρυτικές) μετοχές και τα 2,323 δισ. δολάρια αφορούν τις κοινές μετοχές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τ.Αράπογλου, η Finansbank αποτελεί τον ιδανικό στρατηγικό σύμμαχο για την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην τουρκική αγορά, καθώς έχει το αναγκαίο μέγεθος (είναι μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα με 5,2% μερίδιο αγοράς στο σύνολο των δανείων, 208 καταστήματα και πάνω από 1,7 εκατ. ενεργούς πελάτες), τη δυναμικότητα, καθώς και ένα έμπειρο διοικητικό σχήμα, στοιχεία που είναι αναγκαία για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της τουρκικής οικονομίας.

Mε την εξαγορά αυτή, τόνισε ο κ. Αράπογλου, η Εθνική Τράπεζα πετυχαίνει τη σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, καθώς ο καινούργιος όμιλος απευθύνεται σε πληθυσμό 124 εκατομμυρίων με ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ο όμιλος που δημιουργείται, έχει σύνολο ενεργητικού που υπερβαίνει τα 69 δισ. ευρώ, αριθμεί δίκτυο 1.059 καταστημάτων, το 45% των οποίων βρίσκεται εκτός Ελλάδος, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, με βάση τα αποτελέσματα του 2005, προσεγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Χουσεΐν Οζγεγίν, ιδρυτής και πρόεδρος της Finansbank, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, «η Finansbank, με τη μοναδική της προσέγγιση στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, αναγνωρίζεται σήμερα από μία διεθνή τράπεζα, η οποία εμπιστεύεται την τράπεζά μας, ζητώντας από τη διοικητική ομάδα της Finansbank να συνεχίσει το έργο της».

Η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τμήμα της εξαγοράς της Finansbank, προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το ύψος της έκδοσης θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 3 δισ. ευρώ, ώστε μέρος του να χρηματοδοτήσει άλλες εξαγορές στην περιοχή. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο του 2006, κατόπιν έγκρισης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Η FIBA Holding θα διατηρήσει ποσοστό ίσο με 9,7% (92 εκατ. διαπραγματευόμενες μετοχές) στη Finansbank, υπό την αίρεση της πώλησης στην Εθνική Τράπεζα πρόσθετου αριθμού μετοχών, ώστε η τελευταία να αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον ίση με το 50,01% στη Finansbank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου, η FIBA Holding θα εξαγοράσει από τη Finansbank τις διεθνείς της δραστηριότητε ς (το 41,8% της Finansbank Romania και το 100% της Finans International Holdings NV που περιλαμβάνει θυγατρικές σε Ρωσία, Ελβετία, Ολλανδία και 40% της Finansbank Romania), εκτός αυτών της Μάλτας, καταβάλλοντας ως τίμημα 580 εκατ. δολ. (479 εκατ. ευρώ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024