Αύξηση απασχόλησης

Κάτω από το 10% υποχώρησε η ανεργία το 2005

Κάτω από το 10% υποχώρησε η ανεργία το 2005
Το 2005 βρήκαν απασχόληση 92.500 άτομα τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος   (Φωτογραφία:  Πρίσμα )
in.gr audio player
Αθήνα
Στο 9,7% διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2005 το ποσοστό ανεργίας, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 ανερχόταν στο 10,4%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά μέσο όρο το 2005 το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,9% έναντι 10,5% του 2004. Το σύνολο των ανέργων ανέρχεται σε 470.888 εκ των οποίων το 39,7% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το 86,2% δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να εργαστεί είτε με πλήρη είτε -στην ανάγκη- και με μερική απασχόληση.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 40,7% του συνόλου, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) αποτελούν το 55,8% του συνόλου των ανέργων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της ανεργίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Στις ηλικίες αυτές το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 19,1%, ενώ ειδικά για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 26,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ανεργίας κατά περιφέρεια, σημειώνονται τα εξής: το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (16,5%), στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (11,8%), στην Ήπειρο (11,4%) και στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια (11,5%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα Ιόνια νησιά (7,8%) και στην Κρήτη (8%).

Εξάλλου, κατά επίπεδα εκπαίδευσης η ανεργία έχει καταγραφεί ως εξής: το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (12,6%) καταγράφεται στους πτυχιούχους Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ακολουθούν με ποσοστό 11,1% οι κάτοχοι απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης. Αμέσως μετά, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους κατόχους απολυτηρίου τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (10,4%) και σε όσους είναι αναλφάβητοι (9,3%).

Απασχόληση

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο αριθμός των απασχολουμένων στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 ανήλθε σε 4.383.552 άτομα.

Το 2005 βρήκαν απασχόληση 92.500 άτομα τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος, ενώ 94.000 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 115.000 άτομα τα οποία ήταν απασχολούμενοι πριν ένα χρόνο σήμερα καταγράφονται ως άνεργοι.

Τέλος, το ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται στο 64% των συνολικώς απασχολουμένων ατόμων, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80%.

Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πτωτική τάση στο ποσοστό ανεργίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όσα και αν κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της ανεργίας των νέων και της ανεργίας των γυναικών, πάντα θα είναι λίγα, γιατί όσο υπάρχει έστω και ένας νέος που δεν βρίσκει δουλειά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».

ΓΣΕΕ: Στατιστικές αλχημείες

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «παρά τις στατιστικές αλχημείες, τις μεθοδευμένες μετρήσεις», τις επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις προγραμμάτων κατάρτισης (stage), η σκληρή πραγματικότητα σε όλη την χώρα είναι άλλη».

«Όλο αυτό το διάστημα πόσες νέες βιομηχανίες ιδρύθηκαν, πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, πόσοι άνεργοι βρήκαν δουλειά; Πώς λοιπόν αυξάνεται η απασχόληση» διερωτάται η ΓΣΕΕ.

«Η ανεργία στην χώρα μας και ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες, είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και αντί για "επικοινωνιακές ασκήσεις θάρρους" καλό και ωφέλιμο θα ήταν η κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα και πολιτικές που θα απαντούσαν σε αυτή την κρίσιμη κοινωνική αναγκαιότητα» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη