Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις και νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις και νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Xωρίς, πιθανώς, τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να ανοίξει τον διάλογο για το Ασφαλιστικό αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

27

Xωρίς, πιθανώς, τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να ανοίξει τον διάλογο για το Ασφαλιστικό αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο αλλαγών στα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση (μέσω της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων) αλλά και του υπολογισμού των συντάξεων με στόχο τους εργαζόμενους σε ΔΕΚO και τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης θα δώσει την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της διετίας και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής έως τις εκλογές.

Πρώτη προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη διετία είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο διάλογος θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες επτά ενότητες:

1) Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων: Θα προωθηθεί μείωση του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης και των παλαιών εργαζομένων στο 90% των αποδοχών από 100% που είναι σήμερα (το μέτρο θα θίξει κυρίως τους εργαζόμενους στις ΔΕΚO).

2) Περιορισμός των πρόωρων συντάξεων: Στόχος είναι να μπει «φρένο» σε όσους εγκαταλείπουν την εργασία τους πριν από το 65ο έτος. Προς την κατεύθυνση αυτή ασκείται πίεση και από την ΕΕ όσον αφορά την εξίσωση στα όρια ηλικίας για σύνταξη ανδρών και γυναικών.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα υπάρξει αναθεώρηση της λίστας με τα βαρέα- ανθυγιεινά επαγγέλματα: Σε όσα επαγγέλματα διαγραφούν από τη λίστα τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν κατά μία πενταετία. Παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός στις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα ο ένας στους έξι ασφαλισμένους παίρνει αναπηρική σύνταξη. Στόχος είναι να γίνει αυστηρότερο το σύστημα χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, ώστε να αποφευχθούν οι συντάξεις – «μαϊμού».

3) Χρηματοδότηση του συστήματος: Tην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, που είναι 1% του AEΠ, ζητεί η ΓΣEE.

4) Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής: Tα 4 δισ. ευρώ φτάνει η εισφοροδιαφυγή. O ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.

5) Εξυγίανση των κλάδων Υγείας: Tα έξοδα των Ταμείων μπορούν να περιοριστούν κατά 1,6 δισ. ευρώ αν μπει «νυστέρι» στις ανεξέλεγκτες δαπάνες.

6) Ενοποίηση Ταμείων: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων.

7) Ιδιωτική ασφάλιση: Στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με τη διείσδυσή τους στον δεύτερο πυλώνα του συστήματος.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στον διάλογο για το Ασφαλιστικό με δεδομένο το νομοθετικό πλαίσιο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, με την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την «σφικτή» εισοδηματική πολιτική.

Τσιτουρίδης: Όχι αυτή την εβδομάδα

Δεν πρόκειται να ανοίξει εντός της εβδομάδας ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης από τα γραφεία του ΟΑΕΔ που επισκέφτηκε την Τρίτη.

Ο κ. Τσιτουρίδης ανέφερε ότι είναι ανακριβές ότι κάτι τέτοιο ειπώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Οι δύο άνδρες έχουν την Τετάρτη προγραμματισμένη συνάντηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024