Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις ζητούν τα συνδικάτα για να ανοίξει το Ασφαλιστικό

Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις ζητούν τα συνδικάτα για να ανοίξει το Ασφαλιστικό

Τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη χορήγηση ικανοποιητικών αυξήσεων στους μισθούς ζητούν τα συνδικάτα από την κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

27

Τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη χορήγηση ικανοποιητικών αυξήσεων στους μισθούς ζητούν τα συνδικάτα από την κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση -έστω και φραστικά- έχει κάνει στροφή 180 μοιρών τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των κλαδικών συμβάσεων, καθώς το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο και αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια για το άνοιγμα του διαλόγου σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση.

Όπως είπε χθες Τετάρτη ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης, η κυβέρνηση σύντομα θα καθορίσει τις διαδικασίες συζήτησης και διαλόγου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία.

Επιπλέον, ο κ. Τσιτουρίδης χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για το ασφαλιστικό σύστημα, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν Ταμεία που τα επόμενα 5 χρόνια θα αδυνατούν να χορηγήσουν συντάξεις και εφάπαξ».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ορισμένα μεγάλα Ταμεία σε 15 με 20 χρόνια ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην Εργατική Εστία, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το Ασφαλιστικό μέσα σε αυτή την τετραετία».

Αλογοσκούφης: Δεν θα παρέμβουμε

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης (που ακολουθεί πιο «σκληρή» γραμμή από τον «μετριοπαθή» Σ.Τσιτουρίδη) δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αναμιχθεί στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πρέπει να γίνει διάλογος όπως προβλέπει ο νόμος, είπε και συμπλήρωσε ότι ο νόμος προβλέπει κλαδικές συμβάσεις. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπλακεί και να αναμιχθεί στις διαπραγματεύσεις, άλλωστε δεν προβλέπεται από το νόμο» προσέθεσε.

Κληθείς να κρίνει αν είναι παράνομη ή όχι η άρνηση των τραπεζιτών να προσέλθουν σε διάλογο με τους εργαζόμενους στις τράπεζες για τις κλαδικές συμβάσεις, είπε ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών και υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. «Εμείς δεν είμαστε η δικαιοσύνη, είμαστε κυβέρνηση» σημείωσε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάγκη διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, αλλά ο διάλογος δεν έχει τη μορφή καταναγκασμού». «Πιστεύουμε, πάντως, ότι μέσω του διαλόγου βρίσκονται πάντα λύσεις» συμπλήρωσε.

Τρεις προϋποθέσεις από τα συνδικάτα

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα θέτουν τρεις προϋποθέσεις ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου:

1) Παρέμβαση της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στους τομείς τουλάχιστον που έχει θεσμική αρμοδιότητα ή «πολιτική επιρροή», όπως στο στενό δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες.

2) Ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

3) Να αρθεί το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης ώστε να μην καταστρατηγείται αυθαίρετα το δικαίωμα στην απεργία.

ΠΑΣΟΚ: «Όχι» στο κλίμα ανασφάλειας

Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:

«Η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία δείχνει ότι, η κυβέρνηση αντί να κινδυνολογεί σε σχέση με το ασφαλιστικό, αντί να κάνει συνεχείς υπαινιγμούς που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους όλης της χώρας, πρέπει να κάνει καταρχάς ένα πράγμα: Να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και να καταβάλλει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν το κράτος εκπληρεί όλες του τις υποχρεώσεις, τότε τα προσεχή χρόνια δεν θα έχουμε πρόβλημα και θα έχουμε όλη την άνεση των μελετών και των συμφωνιών χωρίς κινδυνολογίες και χωρίς πιέσεις οι οποίες είναι πάντα εκ του πονηρού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024