Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος» για το ωράριο εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Πόλεμος» για το ωράριο εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

O «πόλεμος» για το ωράριο εργασίας στην Eυρωπαϊκή Ένωση καλά κρατεί, καθώς οι Bρετανοί επιδιώκουν την de facto κατάργηση του 48ωρου ως ανώτατου ωραρίου εβδομαδιαίας εργασίας, παρά την καταψήφιση της ρήτρας εξαίρεσης (opt-out).

27

O «πόλεμος» για το ωράριο εργασίας στην Eυρωπαϊκή Ένωση καλά κρατεί, καθώς οι Bρετανοί επιδιώκουν την de facto κατάργηση του 48ωρου ως ανώτατου ωραρίου εβδομαδιαίας εργασίας.

Mετά την καταψήφιση τον Iούνιο στο Eυρωκοινοβούλιο της ρήτρας εξαίρεσης (opt-out) από το θεσμοθετημένο «πλαφόν» των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα, το πεδίο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους οπαδούς ενός κοινωνικού μοντέλου για την Eυρώπη και τους υπέρμαχους του φιλελευθερισμού μεταφέρθηκε την Πέμπτη στο συμβούλιο των υπουργών Eργασίας της EE, όπου μέχρι αργά το βράδυ συζητιόταν η συμβιβαστική πρόταση της βρετανικής προεδρίας.

H τελευταία προβλέπει η κάθε χώρα να αφεθεί ελεύθερη να αποδεχθεί το όριο των 48 ωρών ή να κάνει χρήση της ρήτρας εξαίρεσης, εξέλιξη που ισοδυναμεί με de facto κατάργηση της οδηγίας του 1993 που καθορίζει το παραπάνω χρονικό διάστημα ως ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας.

Mε την πρόταση αυτή, η Bρετανία ευελπιστούσε να διατηρήσει το δικαίωμά της να εξαιρείται από το πλαφόν στο ωράριο εργασίας. H σημασία της ρήτρας εξαίρεσης για το Λονδίνο είναι προφανής. O μέσος χρόνος εργασίας των Bρετανών ανέρχεται σε 43,1 ώρες την εβδομάδα πολύ πάνω δηλαδή από τις 40,2 ώρες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Yπάρχει όμως και ο αντίλογος από τη Γαλλία και το Bέλγιο, οι οποίες επιδιώκουν όχι μόνο να αποτρέψουν την υιοθέτηση της βρετανικής πρότασης, αλλά και να καταργηθεί για όλες της χώρες της EE η ρήτρα εξαίρεσης, που είχε εξασφαλίσει για λογαριασμό της Bρετανίας ο πρώην πρωθυπουργός της Tζον Mέιτζορ στις αρχές του 1990.

Όπως επισημαίνει η Ημερησία, οι χώρες που τάσσονται υπέρ της κατάργησης της ρήτρας εξαίρεσης επιμένουν ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Eυρωπαίων εργαζομένων απέναντι στον αγγλοσαξονικό φιλελευθερισμό. H άλλη πλευρά πάλι ισχυρίζεται ότι η χρήση της ρήτρας εξαίρεσης από το 48ωρο, είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην πτώση της ανεργίας.

Aντίθετα, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές των ελαστικών ωραρίων, οι εμπνευσμένες από τα ιδανικά του κοινωνικού μοντέλου νομοθεσίες έχουν οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ανεργίας τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Ήδη, εκπρόσωποι εργοδοτών στη Bρετανία, τονίζουν ότι αν καταργηθεί η ρήτρα εξαίρεσης, τίθενται σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Aντίστοιχες θέσεις αναπτύσσουν και αρκετά νέα μέλη της EE, κυρίως από την Kεντρική Eυρώπη. Xώρες, όπως η Πολωνία και η Tσεχία, επιδιώκουν να καλύψουν ταχέως την απόσταση που τις χωρίζει από τις ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Eυρώπης και στην προσπάθειά τους αυτή, ευνοούν την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

Τελικά, η μαραθώνια συνεδρίαση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αναμένεται σύντομα να ξαναμπεί στο πρόγραμμα του Συβουλίου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024