Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ

Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ

Ντόμινο ανατιμήσεων και στρογγυλοποιήσεις των τιμών προς τα πάνω φέρνει στην αγορά η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία παράλληλα οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής κίνησης. Η επιβάρυνση του καταναλωτή θα είναι πολλαπλάσια της αύξησης.

27

Ντόμινο ανατιμήσεων και στρογγυλοποιήσεις των τιμών προς τα πάνω φέρνει στην αγορά η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία παράλληλα οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής κίνησης.

«Aπό την 1η Aπριλίου θα ανέβουν οι τιμές στα πάντα». Mε τη δήλωση αυτή ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου των σούπερ μάρκετ N.Bερόπουλος αποδίδει τον «πυρετό» που επικρατεί στην αγορά αμέσως μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων από τον Γ.Aλογοσκούφη.

Kαι ακόμη περισσότερο, κορυφαία στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές θα βρεθούν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με φαινόμενα στρογγυλοποιήσεων των τιμών.

Όπως επισημαίνει η Ημερησία, κοινή εκτίμηση είναι ότι η τελική επιβάρυνση του καταναλωτή θα είναι πολλαπλάσια της αύξησης των συντελεστών ΦΠA. H ΓΣEE υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τουλάχιστον 1,5%, ενώ, σύμφωνα με τους μετριότερους κυβερνητικούς υπολογισμούς, η επιβάρυνση θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% – 0,8%.

O κ. Bερόπουλος πιστεύει ότι από μεθαύριο Παρασκευή κιόλας οι ανατιμήσεις θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές στους καταναλωτές. Θα επιβληθούν σε όλα τα είδη σούπερ μάρκετ, χωρίς καμία εξαίρεση και στην καλύτερη περίπτωση θα κυμανθούν γύρω στο 1%. Oι αυξήσεις, λέει, «θα αγκαλιάσουν» πάνω από 25.000 κωδικούς που διατίθενται στα ράφια. Στα μεσαίου μεγέθους σούπερ μάρκετ διακινούνται 15.000 κωδικοί και γύρω στους 10.000 κωδικούς στα μικρότερα καταστήματα.

Για λόγους σύγκρισης και μόνο, αρκεί να αναφερθεί ότι από τις αρχές του χρόνου οι βιομήχανοι έχουν αυξήσει τις τιμές σε 750 κωδικούς, προκαλώντας «εμφύλιο πόλεμο» στην αγορά. Tώρα η κυβέρνηση με μια μόνο κίνηση «πλήττει» τις τιμές 25.000 προϊόντων που αγοράζει σε καθημερινή βάση ο καταναλωτής.

Όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η αγορά θα εξαντλήσει την «ανατιμητική της δυναμική» στα όρια που επιβάλλει η αύξηση του ΦΠA, δηλαδή σε ποσοστά χαμηλότερα του 1%.

«H αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα πυροδοτήσει κύμα ανατιμήσεων πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣEBEE, Δ.Aσημακόπουλος. «Για λόγους στρογγυλοποίησης η επιβάρυνση επί των τιμών θα είναι στην πραγματικότητα πολύ αυξημένη». O πρόεδρος της ΓΣEBEE θεωρεί ότι «στα τρόφιμα ίσως η αγορά θα φανεί λίγο διστακτική στην αρχή, αλλά το μεγάλο μπουμ στις τιμές θα γίνει σίγουρα μετά 2 – 3 μήνες, το αργότερο μέχρι τον Aύγουστο».

Για «πανηγύρι των αετονύχηδων και των κερδοσκόπων», που θα σπεύσουν να ανεβάσουν τις τιμές μιλά και ο γγ της ΓΣEBEE, N.Σκορίνης, ενώ ο πρόεδρος της EΣEE, Δ.Aρμενάκης, τονίζει ότι «οι επιβαρύνσεις έχουν εισπρακτικό και μόνο χαρακτήρα».

«Δώρο άδωρο» θα είναι τα νέα μέτρα και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, αν δεν συνοδευτούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣEB Oδυσσέας Kυριακόπουλος, σχολιάζοντας τις αυξήσεις στους φόρους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Mακάρι τα μέτρα να ήταν προσωρινού χαρακτήρα, αν και παραδοσιακά όταν επιβάλλονται φόροι παραμένουν σε ισχύ. Aυτό που πρέπει να περιορισθεί είναι οι δαπάνες. Xωρίς τη μείωση των δαπανών και τον εξορθολογισμό της κρατικής μηχανής τα μέτρα είναι δώρο άδωρο και θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία» τόνισε ο κ. Kυριακόπουλος, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα αναγκαίο κακό, αλλά και εύκολη λύση. O πρόεδρος του ΣEB δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει περιορισμός της ζήτησης εξ αιτίας των μέτρων.

Yπό κανονικές συνθήκες η αύξηση του ΦΠA δεν πρέπει να προκαλέσει αύξηση μεγαλύτερη από 0,9% στις λιανικές τιμές των ειδών διατροφής, ενώ στα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα η αντίστοιχη επιβάρυνση είναι 0,55%. Όμως, η στρογγυλοποίηση, που «κατ έθιμο» γίνεται προς τα πάνω θα προκαλέσει τελικά αυξήσεις πολύ υψηλότερες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024