Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκκληση Σιούφα να απορροφήσουν οι επιχειρηματίες τις αυξήσεις από τη μεταβολή του ΦΠΑ

Έκκληση Σιούφα να απορροφήσουν οι επιχειρηματίες τις αυξήσεις από τη μεταβολή του ΦΠΑ

Σύσταση προς τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο να απορροφήσουν στα περιθώρια κέρδους τους τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που προκύπτουν από τη μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας την Τρίτη.

53

Σύσταση προς τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο να απορροφήσουν στα περιθώρια κέρδους τους τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που προκύπτουν από τη μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας την Τρίτη.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ECR Hellas, ο Δ.Σιούφας προειδοποίησε ότι θα είναι αμείλικτος στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις, με αφορμή την αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ, στρογγυλοποιήσουν προς τα πάνω τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, καθώς και οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας, χρειάζεται να καταλάβουν ότι η οικονομία, ο διεθνής ανταγωνισμός, η κοινωνία, το δικό τους συμφέρον απαιτούν να συμπιέσουν, όσο μπορούν περισσότερο, τις τιμές».

O κ. Σιούφας κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν τον κοινωνικό ρόλο και την ευθύνη που έχουν για τη διατήρηση μιας ακμαίας αγοράς, επισημαίνοντας ότι «η μείωση του κόστους και η συγκράτηση των τιμών είναι βασική προϋπόθεση για να έχουν δουλειές».

O υπουργός Aνάπτυξης υπογράμμισε ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως υπάρχουν περιθώρια για να συμβεί αυτό και ανέφερε ενδεικτικά ότι:

-Tην πενταετία 2000-2004 το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε συνολικά κατά 22%, ενώ ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 30%. Στο ίδιο διάστημα στην ΕΕ των «15», το ΑΕΠ αυξήθηκε συνολικά κατά 10%, ενώ το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε μόλις κατά 6% (στοιχεία Eurostat).

-Στην επταετία 1998-2004, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκαν σωρευτικά περίπου κατά 26% έναντι 13% στην ΕΕ των «15» όταν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 24,6% έναντι 9,6% στην ΕΕ.

-Στον κλάδο τροφίμων-ποτών η διαφοροποίηση είναι πολύ εντονότερη. Έτσι, την ίδια περίοδο, στην ΕΕ των «15» οι αυξήσεις τιμών παραγωγού ήταν 7%, χαμηλότερες από το σύνολο των αυξήσεων στη βιομηχανία, ενώ οι τιμές λιανικής των τροφίμων αυξήθηκαν μόνον κατά 5%. Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 24,6%, ενώ οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 28,5%.

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως μπορεί να γίνουν πολλά για τη βελτίωση και την αποκατάσταση όρων υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, τόσο στο χώρο του εμπορίου, όσο και στο χώρο των προμηθευτών», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και τόνισε ότι «από την πλευρά μας θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που απαιτούνται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024